Breaking news

WikiLeaks:Băsescu vroia să răstoarne Guvernul Tăriceanu

loading...

Grație documentelor publicate de WikiLeaks, ies la iveală noi informații din viața politică de după referendumul de demitere al lui Traian Băsescu.

basescuPotrivit telegramelor ambasadei SUA la București, dezvăluite de wikileaks, pe 5 iunie 2007, Băsescu l-a invitat la Cotroceni pe ambasadorul Nicholas Taubman căruia i-a spus c nu poate să mai lucreze cu Guvernul Tăriceanu. Băsescu i-a prezentat amabasadorului mai multe variante.

Una prevedea refacerea alianței  D.A., dintre PDL și PNL, dar fără Tăricenau premier, iar o a doua prevedea invitarea PSD la guvernare.  Tot pe 5 iunie 2007, ambasadorul SUA  s-a întâlnit şi cu liderul PSD Mircea Geoană.  Băsescu i-a spus lui Taubman că dacă va bate palma cu PSD, nu îl va accepta pe Mircea Geoană ca premier.

De asemenea, Băsescu s-a mai plâns ambasadorului că , Tăricenau este în favoarea cumpărării avioanelor europene în detrimentul celor americane și l-a asigurat de faptul că propunerea a Pentagonului de a creşte prezenţa militară română în Irak are slabe şanse să se împlinească, atâta timp cât  la putere există guvern liberal.

Mircea Geoană s-a plâns la rândul lui ambasadorului Taubman că și-ar dori ca el să fie desemnat premier, dacă PSD intră la guvernare. Geaomă i-a mai spus ambaadorului faptul că se eme ca nu cumva Băsescu să îi dea țeapă, să îl facă să demită Guvernul Tăriceanu și mai apoi să nu îi mai invite la guvernare.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>