Breaking news

Vrei să pleci în concediu cu mașina în sezonul rece? Iată ce nu trebuie să uiți niciodată

loading...

Iarna este anotimpul în care toată lumea se gândește la concedii, la vacanțe, la sărbători petrecute în vârf de munte sau la o cabană cu focul arzând jucăuș în șemineu. Acest sezon poate crea un cadru minunat, albul strălucitor acoperind ca o mantie totul, la fel ca într-un basm al copilăriei.

Însă, atunci când pleci într-un concediu cu temperaturi sub 0 grade și zăpadă abundentă, drumul cu mașina este o adevărată aventură, mai ales dacă nu ai în portbagaj tot ce ai nevoie pentru a depăși cu bine momentele mai puțin plăcute. 

Iată ce nu trebuie să uiți niciodată atunci când pleci cu mașina în sezonul rece

Bagajul este făcut, rezervarea vă așteaptă, nu mai rămâne decât să vă urcați în mașină și să conduceți până la destinație. Însă, înainte de a pleca, este extrem de important să verificați anvelopele și presiunea pneurilor. Mai mult decât atât, este important să aveți cauciucuri de iarnă. În România, potrivit legislației în vigoare, este obligatoriu ca mașina să fie dotată cu anvelope pentru sezonul rece atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, indiferent de anotimp sau data din calendar. 

Verificarea lichidelor automobilului trebuie făcută înainte de orice deplasare pe un drum mai lung, mai ales pe timp de iarnă: lichidul de parbriz, cel de frână, uleiul de motor, lichidul de răcire al motorului, toate acestea trebuie să fie în parametri normali pentru ca mașina să nu aibă nicio problemă, mai ales că în timpul iernii automobilul este solicitat la maximum și condusul este mai dificil.

Pentru a fi siguri că aveți un concediu fără evenimente neplăcute, trebuie să vă asigurați că acumulatorul mașinii este în regulă, mai ales că în perioada rece, acesta este extrem de solicitat, comparativ cu sezonul cald. Însă, dacă acesta vă face probleme, trebuie să căutați tipuri de baterii de 100 AH, acestea reușind să vă soluționeze rapid problema. 

Nu trebuie să uitați să vă verificați sistemul de climatizare, acesta fiind vital în perioada rece. Mai mult decât atât, instalația de dezaburire și de dejivrare trebuie să funcționeze perfect.

Dacă aveți automobilul în regulă din punct de vedere tehnic, nu trebuie să uitați să vă achiziționați produsele absolut necesare pe timp de iarnă. O racletă pentru curățarea geamurilor, o perie de curățat zăpada, lopată, lanțuri antiderapante, toate acestea nu trebuie să lipsească din mașină. Mai mult decât atât, pentru un plus de siguranță, puteți achiziționa o soluție de dezghețat încuietorile (atunci când îngheață, este recomandat să nu le forțați, pentru a nu le distruge sistemul), dar și un cablu pentru tractare.

Deși nu scrie în niciun manual de folosire al automobilelor, pe timp de iarnă, dacă plecați la drum în timpul unor condiții atmosferice nu tocmai primitoare, ar fi bine să aveți în mașină o pătură, haine mai groase, provizii de apă și alimente, în cazul în care ați putea rămâne înzăpeziți. 

Dacă v-ați asigurat că aveți tot ce vă trebuie și că mașina dumneavoastră funcționează în parametri normali, nu vă mai rămâne decât să vă urcați la volan și să conduceți cu prudență până la destinația visată.

Sursa foto: Pexels.com

loading...