Breaking news

Votul prin corespondență, lansat în dezbatere publică

Ministerul Afacerilor Externe a lansat în dezbatere publică  proiectul de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

votProiectul de lege are 27 de articole şi prevede scrutinele la care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exprima opţiunile: alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, alegerea preşedintelui României şi  alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, proiectul descrie procedura specifică pentru exercitarea  dreptului de vot.

„Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat această lege întrucât are experienţa organizării votului în străinătate. În elaborarea proiectului de lege au fost consultate legislaţiile în materie ale  mai multor state europene”, a declarat Theodor Bakonski, ministrul Afacerilor Externe.

În ceea ce priveşte beneficiile pe care această modalitate de vot le va aduce pentru cetăţeanul român, ministrul a menţionat: „Votul prin corespondenţă este o necesitate democratică şi, în cazul unei diaspore de mare amploare, este normal să ne dorim ca toţi compatrioţii noştri să aibă posibilitatea de a participa, exercitându-şi liber  dreptul de a alege.. Românii nu pot fi privaţi de acest drept constituţional, iar legea,  odată implementată, va permite o contribuţie civică nemijlocită a diasporei la modelarea destinului politic al României.. Merită menţionat şi faptul că limitarea dreptului de vot în străinătate exclusiv la secţiile de vot tradiţionale nu numai că genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea, dar genera şi costuri importante.”

Pentru ca aceste informaţii să devină accesibile publicului ţintă, Ministerul Afacerilor Externe va iniţia o campanie de informare, prin intermediul căreia atât cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor Românei, beneficiari ai legii, cât şi publicul din ţară, vor putea să cunoască aspectele referitoare la exercitarea votului prin corespondenţă.