Breaking news

Voicu Dragomir expune ”Istorii naturale” la Galeria SIGNUM

Artistul vizual, Voicu Dragomir va inaugura pe 5 decembrie,  la Galeria de artă contemporană SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din București, expoziția ”Istorii naturale”, ce poate fi vizitată de public până pe 16 ianuarie 2015.

Istorii-naturale - expozitieVoicu Dragomir desenează matematic și organic în același timp. Pentru el, liniile sunt perfect clare doar într-un anumit contur. Sunt expresive doar într-o anumită mișcare. E ca o meditație, în căutarea formei-neforme perfecte.

”Mi-a rămas în minte o mică imagine dintr-o istorie împărtășită de Voicu: gestul reflex al unui privitor încercând să se asigure, prin atingerea hârtiei, că forma din lucrare nu se mișcă. Creaturi improbabile, cum tot improbabile își califică artistul însuși o serie cu păsări (nepăsări, în tot cazul), neintenționate, nu-plantă-nu-animal, manifest ambigue – toate apar asemenea unor geko în lucrările lui Voicu Dragomir, pregătite în orice moment să își abandoneze coada și să dispară sub prima piatră fierbinte. Paradoxul formei-neformă apare constant în lucrările lui Voicu – inclusiv în seria pe lung de Istorii naturale: benzi negre cu forme-neforme mișcătoare, trasate natural-calculat și umplute cald cu cărbune colorat, într-o apropiere tandră între artist și hârtie. Nu vă lăsați păcăliți, însă! El și doar el le știe rostul, căci – asemenea făpturilor reptiliene pomenite mai devreme – formele-neforme au autonomie caudală: odată amenințate de vreun sens ghicit, pot renunța la coadă, care se va regenera. Dar asta, târziu-jucăuș, abia spre capătul lucrării”, spune Dana Stoica.

Formele-neformă cresc și descresc, evoluează spre perfecțiune și se păstrează în propriile paradigme de-a lungul a doi-cinci-șapte metri de hârtie, lucrați atent, meticulos, cu mâinile libere, neajutat de vreun instrument.

Artistul nu vrea contururi blurate și nu vrea unghiuri. Începe cu o schiță a motivului pe care îl va declina pe parcursul lucrării, evoluând el însuși de-a lungul metrilor lucrați, cu propriul stil și propria mână astfel formată – tot mai sigură, tot mai liberă – până la epuizarea ideii.

Voicu Dragomir este artist vizual, activ în mai multe medii, de la pictură, grafică și sculptură, la fotografie și instalație. Istorii naturale este a patra sa expoziție personală.

Dana Stoica este specialist în comunicare și PR, cu experiență în domenii diverse – corporate, advertising, nonprofit și artă. Este implicată în mod curent și în proiecte de cercetare, având la activ un doctorat în studii de gen.

>