Breaking news

Viorica Dăncilă, vizită oficială la Vatican. A fost primită în audiență privată de către Papa Francisc

loading...

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă a fost primită, vineri, în audiență privată de către Sanctitatea Sa Papa Francisc. Premierul a anunţat că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România în anul 2019.

Viorica Dăncilă a fost primită în audienţă privată de către Papa Francisc, la Vativan. Întrevederea a durat circa 45 de minute.

“În cursul audierii, a fost discutată și dorința de a spori prezența românească la Vatican printr-o serie de manifestări culturale, academice și religioase de înaltă ținută, având în vedere că anul acesta este unul special, în care se aniversează Centenarul creării statului român modern. Înaltul oficial român a mulțumit pentru punerea la dispoziție a Palatului Apostolic de la Castel Gandolfo pentru instalarea expoziției ”Comorile României la Vatican”. Premierul Viorica Dăncilă a subliniat importanța aprofundării relațiilor dintre România și Vatican, inclusiv în contextul special al mandatului României la Președinția Consiliului UE, fapt ce va oferi posibilitatea transmiterii unui mesaj întregii Europe, având în vedere vocaţia ecumenică a țării noastre. Discuțiile au evidențiat apropierea de poziții dintre România și Vatican legate de consolidarea proiectului european și centralitatea raportării la rădăcinile creștine ale acestuia. Audiența a relevat, de asemenea, congruența de puncte de vedere dintre România și Sfântul Scaun privind o serie de teme de actualitate ale agendei internaționale, în special în domeniul protejării drepturilor omului și asigurării libertății religioase“, se arată în comunicatul oficial al Guvernului României.

În cadrul vizitei pe care o efectuează la Vatican și Sfântul Scaun, prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit şicu Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale Papa Francisc.

Cei doi interlocutori și-au exprimat satisfacția pentru excelentul nivel al relațiilor bilaterale dintre România și Sfântul Scaun, evidențiate atât la nivel politic, cât și în domeniul cultural și educațional.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi Cardinalul Pietro Parolin şi-au manifestat intenţia de a continua negocierile privind semnarea unui Acord privind colaborarea şi recunoaşterea reciprocă a diplomelor în domeniul învăţământului universitar.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întâlnire cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Roma în perioada 10-12 mai.

Şeful Executivului l-a felicitat pe interlocutor pentru alegerea, în data de 2 mai 2018, în funcția de Mare Maestru. Și-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru implicarea socială și activitatea umanitară derulată de Serviciul de Ajutor Maltez din România, care gestionează în prezent 17 centre cu peste 1.200 de voluntari, susţinând programe de asistenţă medicală, programe de intervenţie umanitară de urgenţă în cazul catastrofelor naturale, programe dedicate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor în vârstă şi celor lipsite de mijloace de subzistenţă.

Întâlnirea a prilejuit semnarea Acordului de cooperare între Guvernul României și Guvernul Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta, care marchează intrarea într-o nouă fază a colaborării bilaterale, prin extinderea și aprofundarea Acordului bilateral pentru asistență umanitară, semnat într-o primă formă  în 2002.

Discuțiile au vizat și o serie de aspecte de actualitate internațională, concentrându-se asupra problematicii migranților și refugiaților. A fost subliniată necesitatea unei abordări integrate a acestei problematici la nivel european și global, având printre priorități  combaterea discursului politic care îndeamnă la discriminare și intoleranță.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă efectuează în perioada 10-13 mai 2018, o vizită la Vatican.

Vizita prim-ministrului României la Vatican are loc pe fondul unor relații bilaterale foarte bune, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României, care va fi marcat la Sf. Scaun printr-o serie de manifestări culturale și academice de ținută.

Programul vizitei include, de asemenea, o întâlnire cu studenții români care studiază în universitățile pontificale, care va avea loc la sediul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”.

loading...