Breaking news

Violoncellissimo la Istanbul, concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naționale

Anul 2020 începe în forță pentru Violoncellissimo, formidabilul ansamblu creat și condus de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu urmând să fie prezent pentru prima oară la Istanbul, într-un concert extrordinar dedicat Zilei Culturii Naționale, la Centrul Cultural Mustafa Saffet din districtul Ataşehir din Istanbul, pe 14 ianuarie 2020, la ora 20 şi organizat de ICR Istanbul şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

Abordând un repertoriu absolut special, în care publicul este la propriu fermecat de combinația de virtuozitate și forță a expresiei muzicale, totul sub semnul tinereții celor mai buni violonceliști ai României, Violoncellissimo își va continua astfel seria de succese prin apariţia într-un concert excepțional la Istanbul, ”capitala” culturală Turciei.

Programul va cuprinde Johann Schrammel – March, Georg Friedrich Haendel – Passacaglia, Tomaso Albinoni – Adagio, Constantin Dimitrescu – Romanian Dance, Cornelia Tăutu – Al Fine, Bela Bartok –  Romanian Dances, Astor Piazzolla – Oblivion and Libertango, Dimitri Schostakovich – Waltz, Romanian Medley, Ramin Djawadi – Game of Thrones, Luis Fonsi/Radu Sinaci – Despacito, Wilhelm Kaiser Lindemann – Mambo, Freddie Mercury (aranjament)   – Bohemian Rhapsody, Sabin Păutza (aranjament) – The Final Countdown.

Violoncellissimo are deja la activ numeroase prezențe naționale şi internaţionale. In anul 2019 a susţinut primul turneu naţional, o strălucitoare pledoarie pentru posibilitățile nebănuite de expresie muzicală ale violoncelului, prin intermediul unor calități de virtuozitate nu de puține ori uluitoare, printr-un program-incursiune nu doar în istoria muzicii clasice, ci a mai multor genuri, într-un buchet muzical plin de culoare, savoare și bucurie de a trăi, turneu ce se va relua în 2020.

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.

În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În 2013 și 2018, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată în două concerte extraordinare alături de 100 de violonceliști.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România printre care primul turneu naţional în 2019 și în străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși la Paris, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER, Hope Concert 2015, 2016, 2107 și 2018, Violoncellissimo la Washington, Bruxelles şi Luxemburg, în 2019.

>