Breaking news

Violenţe la Ankara şi Istanbul după accidentul minier soldat cu 282 de morţi

loading...

Tragedia minieră din Soma, în vestul Turciei, scoate oamenii în stradă la Ankara și Istanbul. Turicii îl acuză pe premierul Erdogan că nu se ocupă de siguranța în mine și i-au cerut demisia.

proteste violente turciaAproximativ 4.000 de manifestanţi s-au adunat miercuri la Ankara, ca să protesteze față de Guvernul Erdogan, pe care-l acuză de indolență și nepăsare, spunând că este principalul vinovat de tragedia de la mina din Soma soldată cu 282 de morți. Poliţia turcă a utilizat gaze lacrimogene la Ankara şi Istanbul împotriva manifestanţilor.

Premierul Erdogan şi-a anulat vizita pe care urma să o facă în străinătate şi a mers în Soma, oraşul în care a avut loc tragedia. Însă a fost primit cu ostilitate, localnicii au lovit cu pumnii și picioarele mașina în care se afla premierul turc și l-au huiduit copios în timp ce acesta se adresa mulțimii.

Fie ca Dumnezeu să aibă milă de sufletele fraţilor noştri care şi-au pierdut viaţa. Sper că fraţii noştri răniţi se vor însănătoşi rapid”, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan.

787 de mineri erau în subteran în momentul în care o unitate de distribuţie a curentului electric a explodat.

Întrucât deflagraţia a fost urmată de un incendiu, minerii care au supravieţuit exploziei au murit din cauza cantităţii mari de monoxid de carbon.

Confruntări între mii de manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc şi la Istanbul. Protestatarii, majoritatea membri ai sindicatelor de stânga, au scandat sloganuri antiguvernamentale.

Accidentul a avut loc într-o mină de cărbuni din regiunea Soma în Manisa, la aproximativ 80 de kilometri nord de oraşul Izmir, în vestul Turciei.

Urmare a acestei tragedii, în Turcia au fost decretate trei zile de doliu naţional.

loading...