Breaking news

Vioara Stradivarius – o adevărată operă de artă

Știai că viorile Stradivarius au rămas cam 550 la număr în întreaga lume?

Niște instrumente cu corzi despre care s-a scris și se scrie în continuare ca despre adevărate relicve culturale, viorile Stradivarius aproape că au devenit o altă minune a lumii.

Antonio Stradivari, părintele acestor instrumente muzicale despre care știe o lume întreagă, a adoptat în munca sa o variantă de creare a instrumentului pornind din interiorul său, un lucru în opoziție cu copiștii francezi care, de exemplu, ofereau atenție sporită exteriorului unei viori.

În cele ce urmează, vrem să îți dezvăluim câteva curiozități despre cele mai renumite viori ale lutierului Antonio Stradivari, omul care a intrat în istorie prin inima viorilor sale.

1.    Stradivari și-a individualizat formula de lac a viorilor

Lacul pentru orice vioară este un mecanism de protecție și de „etanșare” a structurii lemnului, iată de ce, câțiva ani în urmă, chimistul Jean – Philippe Echard a decis, de comun cu echipa sa, să studieze compoziția lacurilor utilizate de către Stradivari în crearea instrumentelor sale muzicale.

Descoperirea a fost uimitoare. Se pare că lutierul a decis să nu utilizeze formula obișnuită cu care operau alți specialiști, ci a creat un amestec nou format din amestec de rășină cremoneză, ulei de pigment și pigment de lac. Apropo, la analiza sub microscop a fost identificat faptul că acesta aplica un strat interior și exterior de profunzime, ceea ce explică utilizarea îndelungată a instrumentelor.

2.    Una dintre cele mai renumite viori a fost vândută nepoatei lui Lord Byron

Renumitul poet Lord Byron pare să fi transmis pasiunea culturală prin genele sale, iată de ce una dintre nepoatele sale, lady Anne Blunt, a avut în posesie vioara Stradivarius, intitulată după numele său „Lady Blunt”. Un cumpărător anonim a achiziționat-o cu 15,9 milioane de dolari. Aceasta a fost păstrată intactă, deoarece se pare că nu fusese utilizată în scopuri muzicale, ci fusese un exponat personal.

3.    Există peste 600 de replici în întreaga lume

Această practică de a replica un produs era la modă în perioada când lutierul Stradivari își învăța ucenicii, iată de ce există peste 600 de replici în întreaga lume, replici concepute de învățăceii meșterului.

Vrei să-ți cizelezi talentul muzical? Alege să cumperi instrumente dintr-un magazin muzical de tradiție din Brașov. La Soundstil găsești o varietate de instrumente cu corzi, dar și altele perfecte pentru novici sau profesioniști.

Soundstil – dăm ritm succesului tău!

>