Breaking news

Viktor Ianukovici, demis de Parlamentul din Ucraina

loading...

Viktor Ianukovici a fost demis din funcția de președinte al Ucrainei de către Parlamentul de la Kiev. Președintele acuză o lovitură de stat.

viktor ianukovici - demisParlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea lui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai 2014.

Parlamentarii l-au declarat pe preşedinte incapabil dinpunct de vedere constituţional de a-şi îndeplini atribuţiile. După vot, unii dintre parlamentari s-au ridicat, au aplaudat şi au cântat imnul naţional.

Votul din Parlament a fost transmis în direct de canalul de televiziune al legislativului, Rada. La aflarea rezultatului, Ianukovici a spus că este o lovitură de stat și că preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak a fost obligat să demisioneze pentru că a fost bătut.

”Ţara asistă la o lovitură de stat. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara. Ce se întâmplă astăzi este vandalism, banditism, o lovitură de stat. Deciziile pe care le ia Parlamentul sunt nelegitime. Nu voi semna nimic cu bandiţii care terorizează ţara“, a spus Viktor Ianukovici la post de televiziune regional din Harkov, UBR TV, situat în estul rusofon al Ucrainei.

Ianukovici a afirmat că maşina sa a fost vizată de focuri de armă la Kiev. “Dar nu îmi este teamă”, a adăugat el.

Ianukovici ar lua în considerare să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze securitatea acestor regiuni. Preşedintele se află la Harkov împreună cu şeful administraţiei prezidenţiale Andrii Kluev şi fostul premier Mikola Azarov, potrivit Versii.com.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko va fi eliberată din închisoare. Poliţia ucraineană anunţă că este “alături de popor” şi vrea “schimbări rapide”, anunţă Ministerul de Interne într-un comunicat.

loading...