Breaking news

Victor Ponta, verificat de Inspecția Judiciară pentru declarațiile în cazul anchetei de la BAC

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară să verifice dacă independenţa justiţiei a fost afectată în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind ancheta pentru posibile cazuri de corupţie şi fraudă la BAC, la Liceul „Dumitrie Bolintineanu” din București.

ponta - csmInspecția Judiciară a fost sesizată de Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, ca urmare a scrisorii semnate de Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu, referitoare la declaraţiile premierului Victor Ponta privind ancheta în cazul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Comisia atrage atenţia în mod explicit că «una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar» şi că, în ciuda recomandărilor din raportul din vara lui 2012 al Comisiei, «atacurile cu motivaţie politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat. Credem că declaraţiile Primului ministru au urmărit încălcarea independenţei magistraţilor şi discreditarea unei intervenţii legitime a statului în ceea ce pare a fi un caz grav de corupţie în învătământ„, au arătat Macovei, Baconschi, Papahagi, Popescu, Preda şi Voinescu în scrisoare.

Oana Schmidt-Hăineală a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în ceea ce priveşte apărarea independenţei justiţiei.

Premierul Victor Ponta spune că nu a intervenit în justiție și că nu a dat ordine procurorilor, dar că aceștia nu sunt dumnezei și trebuie să răspundă în fața cuiva.

”Eu vorbesc de un principiu: forţa statului trebuie sprjinită şi aplicată, dar conform regulilor. Povestea asta că nu ai voie să spui niciodată nimic şi, dacă aşa decide un procuror, trebuie toţi să stăm drepţi – eu vorbesc ca fost procuror – nu. Un procuror trebuie să decidă conform legii şi dacă încalcă legea nu trebuie să stăm toţi drepţi. Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic„, a spus premierul.

El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de poliţişti sunt puşi să dea năvală în şcoli.

„În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii. Nu am infuenţat, nu ştiu ce e în dosar, nu mă interesează. Dar ca forţele de ordine să nu-şi folosească excesiv forţa şi împotriva cui nu trebuie – asta e în competenţa mea”, a adăugat Ponta.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.