Breaking news

Victor Ponta, reacție dură față de arborarea Steagului Ținutului Secuiesc la Budapesta

Victor Ponta a reacționat miercuri față de îndemnul secretarului de stat al Ministerului de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, privind arborarea steagului Ținutului Secuiesc pe primăriile din Covasna și Harghita.

premierul pontaÎn ședința de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns – nu dumneavoastră, ministerul – un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de – eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal <<obrăznicii>> – dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră”, a replicat Victor Ponta în şedinţa de guvern de miercuri.

Reacția dură a premierului vine după îndemnul secretarului de stat al Ministerului de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, ca toţi primarii din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc.

Și după ce ieri, Steagul Tinutului Secuiesc a fost arborat într-unul din districtele din Budapesta.

Nemeth Zsolt a declarat ca steagul a fost arborat în semn de solidaritate față de cauza autonomiei pentru care militează autoritățile locale din Harghita și Covasna.

În legătură cu refuzul autorităților române de a permite arborarea steagului neoficial al Ținutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că: Nu exagerez când spun că suntem în fața unei agresiuni simbolice.

Oficialul maghiar a adaugat ca in Secuime a fost declansat un adevarat „razboi al steagurilor”.

Nemeth Zsolt a declarat ca se asteapta ca Guvernul Ponta sa intervina si sa opreasca aceasta disputa.

Declaratiile oficialului maghiar vin la câteva zile după ce steagul Ținutului Secuiescu a fost scos din sala unde a fost învestit în funcție noul prefect al județului Covasna.

În noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a respins acţiunea prefectului Codrin Munteanu care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost aprobat steagul judeţului.

În martie 2008, Consiliul Judeţean Covasna a adoptat o hotărâre privind includerea în statutul judeţului a unor însemne specifice: stema, drapelul şi fanionul judeţului Covasna, care să fie utilizate, în condiţiile legii, cu prilejul unor manifestări de interes local, în acţiuni protocolare sau festive, alături de drapelul naţional.

Pe 18 ianuarie preşedintele CJ Covasna le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc.