Breaking news

Victor Ponta a rupt pactul de coabitare cu Traian Băsescu

Primul-ministru Victor Ponta a anunțat miercuri că a decis să rupă pactul de coabitare, semnat în decembrie 2012 cu Președintele României, Traian Băsescu, după ce acesta a spus marți la B1 TV că l-a păcălit pe premier ca să semneze respectivul pact.

basescu si pontaDupă ce a aflat toată țara că a fost păcălit de Băsescu ca să semneze pactul de coabitare, premierul nu mai vrea să coabiteze cu acesta.

Ponta i-a trimis miercuri, lui Băsescu, o scrisoare deschisă în care-l anunță că denunță pactul de coabitare întrucât președintele nu l-a luat în serios și nici nu l-a respectat.

Domnule preşedinte, Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine…”. Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor. Eu rămân în continuare convins că, în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru. Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012”, scrie Ponta în scrisoarea adresată lui Băsescu.

Marți, la B1 TV, Ponta a spus că l-a ”păcălit” pe Victor Ponta cu pactul de coabitare: Slavă Domnului, cu lipsa de experiență a lui Ponta am semnat pactul de coabitare. L-am păcălit. A fost un politican mai slab decât mine, și l-aș ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile, pentru că va ieși mai prost. Am văzut că cere să se dea toate înregistrările, să nu mai spună încă o dată că s-ar putea să le dau la cererea lui. O să vedeți o slugă. Vi-l imaginați pe Ponta să spună: “sunt fericit dl președinte”, când discutam de viitorul acord cu FMI, “e foarte bine, sunt de acord”. Ăsta e viitorul președinte, cel care crede că poate fi președinte. Când a mers la Barroso, omul acela îi citea, avea un punctaj, Ponta zice da dați-mi dl președinte foaia că le fac pe toate. La Cioloș a trebuit să fac circul de rigoare și până la urmă a făcut desemnarea pe Cioloș, care nu e obligatoriu să obținp același portofoliu. Eu mă voi limita să sprijin soluția românească în Consiliul European, nu în altă parte.

Băsescu i-a răspuns lui Ponta, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, care spune următoarele prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul Administrației Prezidențiale:

Referitor la scrisoarea prim-ministrului României, domnul Victor-Viorel Ponta, trimisă miercuri, 6 august a.c., președintelui României, domnul Traian Băsescu, potrivit căreia nu mai poate considera valabil Acordul de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României, purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declarație:

Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta dată și continuă să spună minciuni într-un document oficial cu antetul Guvernului României. 

În scrisoarea prin care denunță Acordul de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României citează, în mod mincinos, o declarație care ar fi fost făcută de președintele României, domnul Traian Băsescu, marți, în cadrul emisiuniii «Evenimentul zilei» de la postul B1 TV: «Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu Pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine…». Oricine a urmărit emisiunea de marți, în care domnul președinte Traian Băsescu a facut declarațiile la care se referă prim-ministrul României, poate observa noua minciună transmisă astăzi public de domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta.

Pentru corecta informare a cetățenilor reproducem citatul corect cu declarația domnului președinte Traian Băsescu făcută în emisiunea de ieri: 

«Domnul președinte Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui Monica Macovei ce mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta, am reuşit să semnez cu el acel celebru Pact de…

Domnul Mircea Marian: Vreţi să spuneţi că l-aţi păcălit?

Domnul președinte Traian Băsescu: Da, da, a fost un politician mai slab decât mine.

Domnul Dan Andronic: Aţi fost un negociator mai bun decât el.

Domnul președinte Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Şi l-aţi văzut cum e în faţa mea… (…)»

De aici rezultă că termenul «păcălit» a fost utilizat de jurnalistul Mircea Marian și nu de domnul președinte Traian Băsescu.

Pe lângă minciuna din declarația pe care i-o atribuie domnului președinte Traian Băsescu, trebuie remarcat că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta răspunde solicitării făcute de stăpânii domniei sale de la Antena 3 prin jurnalistul Radu Tudor.

Domnul președinte Traian Băsescu îi recomandă domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să se mai gândească dacă, într-adevăr, dorește denunțarea Acordului de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României.”.

>