Breaking news

Victor Hănescu și-a anunțat retragerea din echipa de Cupa Davis a României

loading...

Victor Hănescu și-a anunțat miercuri, retragerea din echipa de Cupa Davis a României, prin intermediul unei scrisori deschise.

victor hanescu - cupa davisAflat în plin proces de prăbușire în clasamentul ATP, acum fiind pe locul 148 mondial, cât și într-o formă foarte slabă de joc, Victor Hănescu părăsește echipa de Cupă Davis a României.

Vine un moment în viața fiecărui sportiv, dureros, dar inevitabil: retragerea de la Echipa Națională. Momentul nu este ușor și întotdeauna când vine vorba de culorile României, decizia este și mai dificilă. De la vârsta de 10 ani, prin ’91, când am fugit de la școală să văd un meci de Cupa Davis între România și Irlanda, s-a născut în mine dorința de a purta cu mândrie tricoul Naționalei. Am debutat la 20 de ani, în 2001, și țin minte ca ieri acea zi: am fost convocat ca rezervă în meciul contra Cehiei, jucat la Prostejov, și am intrat pe teren, la dublu, alături de Gabriel Trifu, ca urmare a unei accidentări suferite de Adrian Voinea. De atunci am jucat 37 meciuri sub tricolor în 21 de partide inter-națiuni și la fiecare meci sub culorile României am avut emoții, mari emoții! Aceste trăiri nu se compară cu sferturile de finală de la Roland Garros și nici cu trofeul câștigat în Elveția (la Gstaad, n. red.), după ce am trecut în semifinală de Wawrinka, top 10 ATP la acel moment, sunt sentimente speciale pe care nu le poți avea decât la Națională‘. Toate aceste experiențe m-au format ca jucător profesionist, ca om. Am 33 de ani și mă simt împlinit. Sunt un român fericit, am o familie frumoasă și întregită de câteva luni de băiețelul meu Luca. Vin cât de des pot în țară și, credeți-mă, nu rezist mai mult de o lună departe de familie, de România. În ultimii 11 ani m-am menținut în Top 100 ATP și de 13 ani servesc sub culorile naționale”, spune Victor Hănescu în scrisoarea deschisă.

Hănescu speră să rămână alături de echipa de Cupa Davis și să ajute la formarea unei noi generații de jucători care să ducă România în Grupa Mondială: Simt că pot da mai mult Naționalei din afara terenului, implicându-mă direct în formarea generației de mâine. Avem juniori talentați care trebuie promovați și încurajați, am și experiență și disponibilitatea s-o fac. Sper să rămân alături de Echipa Națională și de Federația Româna de Tenis și de aceea am lansat programul Dream Young Team pentru România, un program pentru relansarea tenisului masculin românesc. Eu împreună cu o echipă de profesioniști formată din preparator fizic, preparator mental, fizioterapeut și antrenor vom modela tinerele talente pregătindu-le pentru lupta dură din tenisul internațional. Vreau să generez o altă atitudine și implicare în România, legate de tenis, ca niciun alt talent, neremarcat, sa nu se piardă și niciun jucător aflat la începutul carierei să nu fie ignorat.

Hănescu s-a născut, la București, pe 21 iulie 1981 și a adunat 37 de meciuri la echipa României, înregistrând 16 victorii și 21 de înfrângeri, 114 succese și 16 eșecuri la simplu, 2 victorii și 5 înfrângeri la dublu.

Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că respectă hotărârea lui Victor Hănescu de retragere din echipa de Cupa Davis a României: În orice condiții, noi respectăm decizia jucătorului de tenis Victor Hănescu. Am primit un e-mail de la el și urmează în perioada următoare să am o discuție personală cu el. El evocă faptul că de când a început să joace tenis, de la vârsta de 9-10 ani, a dorit să joace pentru echipa națională a României și să evolueze în Cupa Davis, dar, ca în orice domeniu, nu numai în sport, vine o vârstă când trebuie să lași locul altora cu mult mai tineri. Victor Hănescu spune că e vorba de o retragere definitivă din echipa de Cupa Davis a României, nu doar pentru apropiatul meci din luna septembrie. Adevărul este că prin hotărârea lui Victor Hănescu, pe care noi o respectăm, în echipa de Cupa Davis a României apare un mare gol.

 România va întâlni Suedia în play-off pentru menținerea în Grupa 1 a zonei Europa-Africa, în perioada 12-14 septembrie, pe teren propriu. Cu siguranță, retragerea din echipa de Cupă Davis a României, e un prim pas spre retragerea definitivă din activitatea de jucător profesionist de tenis a lui Victor Hănescu.

loading...