Breaking news

Vești proaste pentru Băsescu. Procurorii au reluat ancheta în dosarul de șantaj la adresa lui Gabi Firea

loading...

La o zi după ce Băsescu și-a încheiat mandatul de Președinte al României, procurorii au redeschis dosarul penal în care senatorul Gabriela Vrânceanu Firea, îl acuză pe fostul șef al statului, de șantaj.

gabi firea si basescuPe 22 decembrie 2014, Parchetul General a dispus redeschiderea dosarului penal în care Gabriela Vrânceanu Firea îl acuză pe Băsescu de şantaj.

După opt luni de suspendare a plângerii penale depuse de Gabi Firea, la adresa lui Băsescu, pe motiv că Președintele beneficiază de imunitate, procurorii reîncep cercetările.

Gabi Firea a depus pe 16 aprilie 2015, o plângere penală la Parchetul General, după ce pe 14 aprilie, Băsescu a amenințat-o direct pe senatoare, pentru că aceasta, în calitate de membru al Comisiei Nana, a declarat că tranzacţia prin care fiica preşedintelui a pus mâna pe moşia din Călăraşi ar fi nulă.

Nu te poţi lua după o doamnă a cărei instruire este rezultată din citit de pe prompter vreo 10 ani, trebuie să ştii putin drept. Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari. Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele“, a declarat Traian Băsescu la Realitatea TV.

Gabriela Firea a spus luni, la Antena 3, că soţul ei, primarul Florentin Pandele, nu are niciun dosar în instanţă, dar a adăugat că se teme pentru familia sa, însă îşi va continua activitatea în cazul comisiei Nana.
O să-l ameninţe şi pe prefectul de Călăraşi că-l bagă în puşcărie, precum pe soţul meu? (…) Se răzbună pe mine că sunt femeie, am un soţ primar. Probabil că îi va lua şi pe ceilalţi membri ai comisiei la puricat. (…) Fireşte că mă tem pentru familia mea, îmi este teamă de acest şantaj direct, dar îmi voi face datoria până la capăt. Vom încerca să finalizam raportul Comisie Nana săptămâna aceasta“, a spus senatorul PSD, Gabriela Vrânceanu Firea, luni, la Antena 3.
Senatorul PSD consideră că, în acest caz, este vorba de “o presiune şi o încercare de intimidare şi se poate vorbi şi de şantaj”.
Am reţinut aseară, de la preşedinte, că are cunoştinţe domnia sa, că la Primăria Voluntari ar fi nişte probleme, că ar fi în neregulă. Domnia sa cred că se antepronunţă, deoarece după ştiinţa noastră nu există o astfel de situaţie. Ne punem întrebarea dacă nu cumva din ianuarie, de când am intrat eu în această comisie, s-au dat comenzi pentru a i se fabrica nişte dosare soţului. (…) Soţul meu (Florentin Pandele – n.r.) nu este subiectul niciunei anchete, de asemenea, nu are niciun dosar în instanţă. Putem bănui că oricând i se poate fabrica soţulului meu un dosar“, a mai spus Firea.

Senatorul PSD, Gabriela Firea a spus că a depus plângerea penală împotriva lui Băsescu pentru să se simte intimidată și ă de președinte care a vrut astfel să creeze presiuni asupra comisiei Nana.

Plângerea penală este semnată și susținută și de către liderii PSD, în frunte cu premierul Victor Ponta.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu m-au vizat în mod expres, deşi din comisia de anchetă fac parte şi alţi parlamentari, din cauza faptului că subsemnata sunt purtătorul de cuvânt al comisiei. Elementul material al infracţiunii de şantaj constă, în speţă, în varianta de a nu face ceva – omisiunea de a adopta un anumit comportament sau de a acţiona într-un anumit fel….Prin ameninţarea făcută de către numitul Traian Băsescu la adresa subsemnatei şi a soţului meu, libertatea morală îmi este afectată, fiindu-mi provocate stări de nelinste şi aflându-mă în permanentă preocupare de ceea ce mi se poate întâmplă, stare ce se resfrânge în mod negativ asupra întregii mele vieţi personale şi profesionale. Traian Băsescu a înţeles să mă ameninţe şi să mă şantajeze, făcând apel la puterea pe care o are de a influenţă anumite aspecte în ceea ce priveşte situaţia soţului meu, încercând pe această cale să mă determine să renunţ la calitatea pe care o am şi să nu mă implic în anchetă desfăşurată de Comisia parlamentară. Având în vedere situaţia expusă, consider că faptele desfăşurate de către numitul Traian Băsescu au vădit caracter infracţional şi reprezintă un pericol social grav, fiind săvârşite cu intenţie. Prin raportare la temerile psihice ce mi-au fost insuflate şi prin atingerea libertăţii de a-mi exercită în mod liber calitatea de membru în comisia Nana, se impune cercetarea penală a sus-numitului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, prevăzută de art. 206 NCP şi a infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 NCP.”, se arată în plângerea penală făcută la adresa lui Băsescu.

Comisia Nana a descoperit că firma care a vândut proprietatea a fost înfiinţată special pentru această tranzacţie şi desfiinţată imediat după vânzare-cumpărare. 

Comisia Nana a aflat că opt persoane, toate cu domiciliul în sectorul 5 al Capitalei unde îşi avea sediul şi firma respectivă, au fost iniţial împroprietărite cu terenurile care au ajuns la fiica preşedintelui, Ioana Băsescu.

Ioana Băsescu a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, fără să îndeplinească condițiile de creditare și fără să prezinte garanții bancare.
loading...