Breaking news

Vești bune pentru moldoveni de la UE. În curând vor circula fără vize în Uniunea Europeană

loading...

Decizie istorică luată la Bruxelles. Comisia Europeană va propune la summitul UE de la Vilnius, ridicarea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova.

vize ue republica moldovaAnunțul a fost făcut vineri, de președinele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferință comună de presă susținută la Bruxelles, alături de premierii roman și moldovean, Victor Ponta și Iurie Leancă.

Raportul consemnează progresele clare ale autorităţilor de la Chişinău, pe toate domeniile supuse evaluării, şi confirmă faptul că Republica Moldova a îndeplinit integral condiţionalităţile fixate pentru liberalizarea vizelor.

Ministerul Afacerilor Externe al României salută raportul Comisiei Europene, difuzat vineri, 15 noiembrie 2013, privind implementarea de către Republica Moldova a Planului de acţiune cu Uniunea Europeană în domeniul liberalizării vizelor.

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că, pe această bază, vor fi lansate în scurt timp procedurile legislative necesare pentru transpunerea în practică a concluziilor Raportului, în vederea ridicării, cât mai curând posibil, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru accesul în spaţiul european. Aceasta ar reprezenta o expresie elocventă a angajamentului Uniunii Europene de a răspunde, prompt şi concret, pe măsura performanţelor meritorii ale autorităţilor de la Chişinău”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul Afacerilor Externe reconfirmă sprijinul total al României pentru adoptarea în cel mai scurt timp, pe baza concluziilor raportului din 15 noiembrie 2013, a unei decizii de liberalizare a vizelor, în consens cu aşteptările tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Planul de acţiune UE – Republica Moldova privind liberalizarea vizelor reprezintă „foaia de parcurs” care ghidează, din ianuarie 2011, eforturile de reformă, armonizare legislativă şi construcţie instituţională ale autorităţilor de la Chişinău în această direcţie. Planul cuprinde două etape – adoptarea legislaţiei necesare, respectiv implementare.

Documente similare sunt aplicabile şi în relaţia Uniunii Europene cu alte state din Parteneriatul Estic – Ucraina şi Georgia.

Din noiembrie 2012, Republica Moldova a devenit singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a trecut în faza a doua a Planului de acţiune.

Documentul de evaluare difuzat de Comisia Europeană pe 15 noiembrie 2013 (al cincilea circumscris Republicii Moldova) este raportul final elaborat în legătură cu stadiul implementării, de către autorităţile de la Chişinău, a reformelor prevăzute în Planul de acţiune amintit.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>