Breaking news

Veșmintele Sfintei Parascheva – când și de ce sunt acestea schimbate

Luna octombrie este marcantă în comunitatea religioasă, a creștin ortodocșilor, prin sărbătorirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Despre viața acesteia și minunile săvârșite, despre pelerinajul din fiecare an, cu toții știm. Mai puțin știut de către publicul larg este faptul că sfânta este purtătoare de veșminte special create. Acestea au o regulă anume privind intervalul de timp când vor fi schimbate. Când și de ce, aflăm în rândurile ce urmează.

Schimbarea veșmintelor moaștelor arată dragostea și respectul față de acestea

Nu că sfânta ar avea cumva nevoie de vesminte bisericesti, dar ritualul acesta al veșmintelor schimbate denotă dragoste față de ocrotitoare. Așa susțin clericii. Acestea diferă de la o perioadă liturgică la alta, în funcție și de sărbătorile de peste an. Uneori sunt de culoare deschisă sau dimpotrivă, închise.

Înveşmântarea, așa cum îi spun cei din rang bisericesc, este un eveniment. Se întâmplă de 5 ori pe an și implică o ceremonie foarte bine stabilită. La aceasta participă anumiți preoți de la Catedrala Mitropolitană din Iași. În tot decursul acestei ceremonii publicul nu are acces, biserica rămâne închisă, deși vorbim de un eveniment deosebit. Se întâmplă la ceas de seară, târziu, după ce preoții încheie programul liturgic obișnuit.

Eveniment cu porțile închise

Ceremonia începe numaidecât cu anumite cântări specifice. Concret, veșmintele sunt prinse peste moaște cu agrafe, care o dată îndepărtate, fac schimbarea acestora mai ușoară. Sub acestea domnește un vechi veșmânt, un acoperământ sigilat, de însuși domnul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam al Moldovei.

Momentul poate fi comparat cu pregătirea pe care un preot o realizează atunci când urmează să săvârșească sfânta liturghie sau împărtășanie. Sunt semnalate toate detaliile legate de starea moaștelor, existând implicit o condică în acest sens.

Ce se întâmplă cu vechiul veșmânt? Acesta este trimis către Reședința Mitropolitană, unde ulterior este decis la ce parohie să ajungă veșmintele în cauză. Sfânta Parascheva este înfășurată deci în 3 rânduri de veșminte, materiale speciale cu sigiliu, fiecare la rândul lor. Acestea sunt în ordine: unul din secolul XVII, un altul din secolul XIX și ultimul, cel care se schimbă mai des. Primele două rânduri de veșminte au un sigiliu ce nu permite deschiderea și mențin în perfectă stare moaștele.

Momentele în care se schimbă aceste veșminte

Cu o seară înainte de pelerinaj, ocazie denumită Calea Sfinților.

După ziua hramului din luna octombrie.

De Crăciun, în postul Paștelui și  în ajun de Înviere.

Vorbim despre o catifea brodată, cu forma crucii ca element ce se repetă pe suprafața acesteia. Este lungă și lată. Sunt veșminte făcute la comandă și lucrate deci în atelierele de specialitate. Cei de la Crilovic spre exemplu sunt producători autohtoni de veșminte și acoperăminte bisericești.

Alături de specialele veșminte, în racla sfintei sunt mereu și două pernuțe special brodate și cusute, una la cap și una la picioare, precum și coroana ce acoperă, de fapt, fața și gâtul.

Sfânta Parascheva este sărbătorită în data de 14 octombrie.