Breaking news

UE ne taie 8 miliarde de euro pentru că nu am atras decât 10% din fondurile alocate

Ponta a declarat, sâmbătă, că Van Rompuy vrea să taie 8 miliarde de euro din bugetul alocat României.

Aflat la Bistrița la lansarea candidaților USL, premierul Ponta a spus că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE, prin care se taie  8 miliarde de euro pentru România este inacceptabilă iar Băsescu trebuie să o refuze.

”Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune şi 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puţin decât ceea ce a propus CE. Înseamnă 400 de euro mai puţin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul i-a dat replica lui Băsescu după ce vineri acesta l-a ironizat pe marginea dreprului de veto.

Victor Ponta a spus că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă “glume de doi bani”, să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Îmi doresc ca preşedintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naţionale”, a mai susţinut Ponta.

Trebuie să vă spun că de la anunţul de ieri făcut public legat de dreptul de veto, toate statele contributoare s-au băgat în birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Observaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să uzez de dreptul de veto dacă se încalcă tratatul. De 8 ani, n-am văzut niciun stat care să uzeze de dreptul de veto dacă nu s-a încălcat tratatul. Nu te poţi duce la Merkel să îi spui: “Doamna Merkel, dacă nu îmi dai atât îţi dau un veto de te doare capul”, a spus Băsescu râzând cu gura până la urechi.

Președintele a spus că până miercurea viitoare va mai apărea cel puțin un proiect privind bugetul UE în perioada 2012-2020, care va fi supus dezbaterii în Consiliul din 22-23 noiembrie.

În privința dreptului de veto, Băsescu a spus că l-ar folosi doar dacă i se încalcă tratatul de aderare.

>