Breaking news

Valer Dorneanu este noul Preşedinte al Curţii Constituţionale a României

loading...

Noul Preşedinte al Curţii Constituţionale este Valer Dorneanu. Judecătorul a fost ales de colegii săi de la CCR pentru o perioadă de trei ani.

valer dorneanuValer Dorneanu a declarat presei că a fost ales cu majoritate de voturi, dar nu a dorit să spună dacă a avut un contracandidat.

Am fost ales cu majoritate de voturi. Am convenit că o să formăm o echipă, să păstrăm nivelul și prestigiul Curții Constituționale. Așteptăm să cooperăm foarte bine cu instituțiile stattului, așteptăm de la ele să nu mai transforme CCR în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile”, a spus noul președinte al CCR. 

Neoficial s-a vehiculat faptul că în cursa pentru şefia CCR s-au aflat şi Livia Stanciu, Mona Pivniceru şi Daniel Morar.

Întrebat dacă voturile colegilor săi judecători au fost motivate de formațiunile care i-au susținut pentru funcția de judecători constituționali, Valer Dorneanu a răspuns: „Zic ca au fost voturi strict profesionale și umane. Cei care venim aici avem o clauză de ingratitudine față de cei care ne-au propus. Suntem judecători ai Curții Constituționale, obligați să respectăm Constituția și să impunem respectul ei, să nu existe nici măcar încercări de influență asupra Curții Constituționale”.

Valer Dorneanu a fost numit la CCR de Camera Deputaților cu sprijinul PSD și UDMR.

Curtea Constituțională este compusă la acest moment din: patru judecători susținuți de PSD și UDMR (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu și Simona Maya Teodorescu), doi judecători care au fost desemnați de Parlament la propunerea PNL (Mona Pivniceru și Ștefan Minea), doi judecători care au fost numiți în timpul mandatului fostului președinte Traian Băsescu (Daniel Morar și Petre Lăzăroiu) și Livia Stanciu, desemnată de președintele Klaus Iohannis.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>