Breaking news

Utilitatea folosirii unui test rapid de Covid 19

 

Într-o lume atât de afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, efectuarea unui test pcr se va dovedi necesară nu numai pentru cei care se simt rău şi au simptomele acestei boli, ci şi pentru cei care pleacă în străinătate, au un loc de muncă ce impune efectuarea testărilor de acest fel, dar chiar și pentru persoanele asimptomatice, dar care ţin la sănătatea lor şi a celor din jur.

Deşi nu a fost încă descoperit vaccinul anti Covid, a fost inventat testul pentru depistarea rapidă a virusului. Acesta se aseamănă cu un test de sarcină, singura diferenţa fiind că în locul picăturilor de urină se vor picura câteva picături de sânge în zona dedicată testării.

Ce este virusul SARS-Cov-2 şi cum poate fi depistat?

Virusul  SARS-Cov-2 determină apariţia infecţiei respiratorii denumită COVID-19, o boală infecţioasă cu o perioadă de incubaţie de 5 zile. Cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu Covid au o formă necomplicată sau uşoară, dar sunt şi pacienţi care dezvoltă forme extrem de severe, care necesită internarea în spital, oxigenoterapie sau chiar tratament într-o unitate de terapie intensivă.

Pentru că specialiştii încă nu cunosc comportamentul virusului, cât de rapid reacţionează sistemul imunitar, cât de repede se produc anticorpi şi cât de repede pot fi detectaţi în sânge, s-au alcătuit mai multe forme de testare pentru această boală. Testele pot detecta în sânge prezența anticorpilor IgG produşi de organismul uman ca răspuns la infecţia cu SARS-Cov-2.

Capacitatea de testare rapidă şi eficienţa este foarte importantă în această perioadă, de aceea clinicile de specialitate vin în ajutorul pacienţilor cu teste foarte precise.

Cum se face un test rapid Covid 19?

Un test rapid Covid 19 se face foarte ușor. Pacienţii se vor înţepa în deget şi vor colecta 10 micro litri de sânge pe care îl vor picura în locul special, vor adăuga soluţie tampon, iar după 10-15 minute vor citi rezultatele.

Acest test bazat pe nanoparticule de aur este folosit pentru a depista infecţia cu SARS-Cov-2 prin măsurarea anticorpilor IgG şi IgM din sânge. În plus, kiturile de testare sunt uşor de folosit şi foarte precise, iar rezultatele sunt observabile cu ochiul liber în câteva minute.

Rezultatele testului rapid Covid 19 sunt importante la detectarea persoanelor asimptomatice sau care prezintă simptome uşoare, însă reprezintă un pericol pentru cei din jur.

Ce se întâmplă dacă testul rapid Covid 19 este pozitiv?

Dacă rezultatul testului rapid Covid 19 este pozitiv, atunci pacientul este depistat cu această boală şi trebuie să se izoleze, chiar dacă nu are niciun simptom sau dacă prezintă doar simptome ușoare. Testarea rapidă ajută la identificarea şi izolarea suspecților de Covid 19, pentru a salva vieţile multor persoane.

Persoanele infectate cu noul coronavirus pot manifesta de la pneumonie severă până la simptome foarte uşoare, singurul mod de a confirma infectarea fiind testarea. Sfatul specialiştilor este ca cei infectați să nu meargă la spital sau la medic dacă nu prezintă simptome grave şi nu au nevoie de servicii medicale imediate, ci să se izoleze.

 

>