Breaking news

UNTRR solicitã intervenția Ministrului Transporturilor și Infrastructurii împotriva Austriei privind restricționarea liberei circulații a camioanelor în Tirol

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã intervenția Ministrului Transporturilor și Infrastructurii Sorin Grindeanu împotriva Austriei în cadrul Consiliului Miniștrilor de Transport UE din 01 iunie 2023 pentru a determina Comisia Europeanã sã declanșeze procedura de infringement privind restricționarea liberei circulații a camioanelor în Tirol.

Restricțiile de circulație pentru camioane impuse în Tirol afecteazã activitatea transportatorilor rutieri români care opereazã transporturi rutiere internaționale în UE. În ultimul deceniu, transportatorii rutieri de mãrfuri din România și celelalte State Membre UE s-au confruntat cu provocãri serioase la tranzitarea Austriei din cauza numeroaselor restricții de trafic din Tirol și a unei politici active de transfer modal.

Austria restricționeazã libera circulație a camioanelor, aplicând un set de mãsuri de descurajare a tranzitului rutier de mãrfuri:
− restricția de circulație sectorialã potrivit cãreia anumite grupuri de mãrfuri nu mai pot fi transportate pe cale rutierã prin Tirol
− restricții cantitative asupra numãrului de vehicule grele de marfã permise pe axa Nord-Sud a autostrãzii A12, respectiv tratarea în bloc a vehiculelor grele de marfã la frontierã germano-austriacã („Blockabfertigung”), generând cozi ale camioanelor la frontierã.
− restricții de conducere pe timpul nopții sau limitarea folosirii vehiculelor grele de marfã aparținând anumitor clase Euro.

De-a lungul anilor, Austria a înãsprit aceste mãsuri deosebit de împovãrãtoare pentru operatorii români și europeni de transport rutier de mãrfuri. Totodatã, în ciuda eforturilor considerabile de a crește oferta de transport feroviar de marfã și capacitatea de transport combinat, aceste eforturi s-au dovedit insuficiente pentru a atenua provocãrile create de multiplele restricții de circulație austriece, afectând funcționarea lanțurilor de aprovizionare în cadrul Uniunii Europene.

Comisia Europeanã întârzie sã acționeze în ciuda numeroasele solicitãri ale industriei transporturilor rutiere. Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR, alãturi de BGL – Germania, IRU și asociații profesionale de transport rutier din Austria, Franța, Danemarca, Italia, Ungaria, Norvegia, Suedia, Olanda, Republica Cehã și Polonia, au transmis numeroase scrisori Comisiei Europene privind restricțiile de circulație a camioanelor impuse în Tirol, care sunt contrare legislației europene, solicitând în mod repetat deschiderea procedurilor de încãlcare a dreptului comunitar (infringement) împotriva Austriei. În ciuda presiunilor, Comisia Europeanã nu a luat nicio mãsurã împotriva Austriei pentru a opri obstacolele la libera circulație a mãrfurilor pe aceastã importantã rutã de legãturã transalpinã. Recent, actualul guvern italian a crescut presiunea asupra CE și solicitã în mod activ acțiuni legale împotriva Austriei la urmãtorul Consiliu UE al Miniștrilor de Transport.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã Ministrului Transporturilor și Infrastructurii din România sã intervinã ferm împotriva restricțiilor impuse tranzitului camioanelor în Tirol în cadrul Consiliului UE al Miniștrilor Transporturilor din 01 iunie 2023 și sã solicite Comisiei Europene sã inițieze de urgențã proceduri de încãlcare a dreptului comunitar împotriva Austriei.

>