Breaking news

Universitățile puse pe categorii

Ministerul Educaţiei a împărțit programele oferite de universităţi în cinci mari categorii valorice.

Potrivit clasificării Ministerului aprecierea începe de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab. Ca urmare a acestui proces de clasificare, atât studenții cât și candidaţii la facultate vor ști cât de performant este programul de studii pe care îl urmează.

Doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională au fost incluse în categoira A. 22,1% din totalul de 1075 de programe, în categoria B.  În timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D- 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.Programele de top în domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.În domeniul chimie , programele de top sunt cele ale Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cele mai bune programe de geografie şi fizică aparţin Universităţii din Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În privinţa biologiei, programele de clasa A sunt cele ale Universităţii „Babeş-Bolyai” şi cele ale Universităţii din Bucureşti, în timp ce Dreptul de categorie A aparţine Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Bbaeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cele mai bune programe de economie se derulează la Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Clasificarea programelor de studiu a vizat partea de predare-învăţare.Ministerul Educației dă asigurări că începând de anul viitor, clasificarea va dispune de mai multe date orientative care vor putea fi stabilite în urma statisticilor realizate de universităţi.