Breaking news

Uniunea Europeană refuză să trimită o forță de menținere a păcii în Ucraina

loading...

Uniunea Europeană NU va trimite o forță de menținere a păcii în Ucraina, în ciuda violențelor din această țară și a încălcării armistițiului de la Minsk, încheiat de oficialii de la Kiev cu separatiștii proruși.

Pro-Russian Protesters Declare Federal Republic of DonbassLuni, la Kiev a avut loc o reuniune a liderilor europeni cu președintele Ucrainei și premierul. Deși și-au exprimat îngrijorarea faţă de încălcarea armistiţiului dintre forţele guvernamentale şi cele ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, liderii Uniunii Europene au anunţat că Bruxellesul nu va trimite trupe de menţinere a păcii în zona de conflict.

“Putem vorbi doar despre o misiune civilă, nu militară”, a declarat preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-o conferinţă de presă.

Petro Poroşenko a îndemnat Uniunea Europeană şi ONU să trimită trupe de menţinerea păcii în regiunea Donbas, devastată de un conflict armat care a izbucnit anul trecut între separatiştii proruşi şi forţele naţionale, după anexarea Peninsulei ucrainene de către Rusia.

Rebelii proruşi bombardau un sat din apropiere de oraşul Mariupol. Tancuri şi mortiere au bombardat satul Şirokie, situat în apropierea oraşului port considerat strategic Mariupol, aflat sub controlul trupelor naţionale.

Tusk a anunţat că UE va trimite la Kiev o misiune civilă “de evaluare”, care să analizeze modalităţi în vederea consolidării asistenţei în domeniul securităţii acordate Ucrainei.

Această misiune va analiza nevoile ţării şi ce poate să facă Bruxellesul pentru a ajuta şi va întocmi un raport în acest sens, care va fi discutat de statele membre ale Uniunii.

Forţe rebele puternic înarmate luptă împotriva forţelor guvernamentale de un an în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Occidentul şi Kievul acuză Rusia că-i înarmează şi-i susţine cu trupe pe insurgenţii proruşi, însă Moscova neagă acest lucru, insistând că ruşii care luptă alături de rebeli sunt voluntari.

Observatori internaţionali din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) “nu au putut verifica o retragere a armamentului greu”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

Potrivit armistiţiului încheiat la Minsk, în februarie, ambele părţi ar fi trebuit să îşi retragă armamentul greu din zona de conflict.

Tusk a reiterat poziţia europeană potrivit căreia sancţiunile UE impuse Rusiei vor rămâne în vigoare până când condiţiile stabilite la Minsk vor fi îndeplinite integral.

Observatori OSCE au anunţat duminică faptul că au constatat cel mai intens bombardament asupra satului Şirokie de la reluarea ostilităţilor, la jumătatea lui februarie. Armament greu – inclusiv tancuri – a fost observat în zone controlate de către rebelii proruşi în regiune.

loading...