Breaking news

Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2012

Comitetul Nobel norvegian a acordat vineri, Uniunii Europene, premiul Nobel pentru Pace în 2012.

Acest Nobel este atribuit pe fondul disensiunilor dintre statele europene, a căror solidaritate este pusă la grea încercare în prezent, economiile bogate din nord fiind reticente în a le veni în sprijin ţărilor din sud, asfixiate financiar de o datorie publică excesivă şi supuse unor cure de austeritate.

”UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa„, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland.

Rezultatele acestui test sunt încă în suspans dar acesta a dezvăluit deja fisuri profunde în edificiul european, opinia publică afirmând că Bruxelles-ul este adeseori absent şi prea birocratic.

Preşedintele PE se declară “emoţionat” şi “onorat” de premiului Nobel pentru Pace acordat UE

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost primul care a reacţionat, vineri, la anunţul privind acordarea premiului Nobel pentru Pace pe 2012 Uniunii Europene, declarându-se “emoţionat” şi “onorat”, relatează AFP.

Jose Manuel Barroso consideră premiul Nobel pentru Pace o “mare onoare pentru toţi europenii”

Ministerul Afacerilor Externe din România a primit cu deosebită satisfacţie decizia  Comitetului Nobel Norvegian de a decerna Premiul Nobel pentru Pace în 2012 Uniunii Europene și spune că: Premiul reprezintă o recunoaştere a contribuţiei semnificative a Uniunii Europene la consolidarea păcii si la promovarea reconcilierii pe continent si în întreaga lume. Rolul stabilizator al Uniunii a transformat în timp un continent al conflictelor într-un continent al păcii. La 61 de ani de la constituirea sa, Uniunea Europeană reprezintă astăzi o familie de state, construită în jurul valorilor democraţiei, respectului pentru demnitatea umană, libertăţii, justiţiei si statului de drept.

În mod paradoxal, Norvegia, ţara gazdă a premiului Nobel pentru Pace, nu este membră a Uniunii Europene.

>