Breaking news

Ungurii își bat joc de Ziua Națională a României. La Târgu Secuiesc a fost arborat steagul negru de doliu

Bătaie de joc de Ziua Națională a României la Târgu Secuiesc. În loc să arboreze steagul tricolor așa cum prevede legea, primarul UDMR, Bokor Tibor a pus pe clădirile din oraș, steagul negru de doliu însoțit de bentițe cu steagul Ungariei, dar și steagul așa zis-ului Ținut Secuiesc.

steag doliu targu secuiesc ziua nationala a romanieiUngurii din România și-au bătut joc de Ziua Națională și pe 1 decembrie 2014. La Târgu Secuiesc, de Ziua Națională a României, în loc de tricolor, la uși și geamuri a apărut steagul negru de doliu, de care erau legate panglici în culorile Ungariei. Alături de steagul secuiesc.

Steagurile de doliu au fost arborate pe câteva case particulare, sedii de firmă şi asociaţii maghiare, în semn de batjocură faţă de Ziua Naţională a României şi Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Primarul UDMR din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor a refuzat să arboreze drapelul României în oraș de Ziua Națională, deși este obligat de lege.

Prefectul județului Covasna, Marius Popica a declarat pentru Gândul.info că va demara o anchetă pentru a vedea cine se face vinovat de arborarea steagurilor de doliu de Ziua României: Am dispus deja o anchetă şi se vor aplica sancţiunile legale, în măsura în care acest lucru este posibil, întrucât prevederile referitoare la sancţionarea ofensei aduse însemnelor şi simbolurilor naţionale nu mai există în noua formă a legii. Pe de altă parte, consider că este vorba de un gest al câtorva extremişti înfierbântaţi, care nu trebuie însă generalizat pentru că nu caracterizează comunitatea maghiară în ansamblul ei.

În 2010, Laszlo Tokes a spus că Ziua Națională a României este zi de doliu pentru maghiarii din Transilvania: Intenţia nostră bună, necondiţionată, şi solidaritatea nu ne pot face să uităm că ziua lor de bucurie reprezintă zi de doliu pentru noi, deoarece, acum 90 de ani, România Mare a fost făurită prin fragmentarea tragică a ţării noastre maghiare strămoşeşti. Tocmai de aceea considerăm că este regretabil că România liberă, concepută în focul revoluţiei de la Timişoara (1989), în numele naţionalismului statal tradiţional, a ales o zi pentru sărbătoarea naţională la a cărei sărbătorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alături de fraţii noştri români, majoritari.

>