Breaking news

Ungurii din Transilvania, deranjați de faptul că Arhiepiscopia Covasna a împărţit steaguri româneşti credincioşilor

În România este o provocare să împarți până și drapelul țării, credincioșilor. Asta e părerea ungurilor din Partidul Popular Maghiar din Transilvania.

tricolor credinciosi covasnaCu ocazia zilei drapelului național, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a împărţit gratuit 350 de steaguri naţionale româneşti credincioşilor. Acțiunea a avut loc luni, la slujba de la Mănăstirea Valea Mare din judeţul Covasna.

Numai că gestul Arhiepiscopiei a fost catalogat drept provocator la adresa maghiarilor, de către  reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) din Sfântu Gheorghe.

Pentru confecţionarea drapelelor naţionale, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan a cumpărat doi kilometri de pânză, steagurile fiind cusute de către măicuţele de la Episcopia Ortodoxă din Miercurea Ciuc.

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că ideea i-a venit după ce a constatat că în regiunea locuită preponderant de maghiari, în centrul ţării, nu există tricolorul românesc şi că localnicii români nu au de unde să-l procure.

La sfârşitul slujbei, am binecuvântat aceste drapele şi le-am împărţit gratuit credincioşilor. Le-am dat cu suport, nu numai o bucată de pânză, spunându-le că am fi bucuroşi să ştim că aceste steaguri le duc la casele lor, iar la sărbătorile naţionale şi atunci când este hramul satului le-ar pune pe casele lor. Nu am avut făcute decât vreo 350, pentru că ar fi trebuit peste 2.000 de drapele, dar au fost primite cu foarte, foarte marebucurie„, a spus IPS Ioan Selejan.

Preşedintele organizaţiei municipale a PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Elod, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că: Este o acţiune de provocare faţă de populaţia majoritară din zonă, deci faţă de comunitatea maghiară.

Întrebat despre acuzaţiile PPMT, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, a spus că împărţirea tricolorului naţional a fost un gest de respect faţă de un simbol al statului şi faţă de românii care trăiesc în Haghita şi Covasna. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că nu vor exista persoane care să le interzică românilor arborarea drapelului național.

Reacția liderului PPMT, vine după ce pe  20 martie, Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la un grup şcolar din Covasna, a fost amenințată cu moartea de colegii maghiar pentru că a purtat pe cap o bentiță cu tricolorul României.

Așadar, ungurii din Covasna ne interzic să ne afișăm până și propriul drapel, simbol al suveranității și independenței teritoriale. Semn că ungurii extremiști devin tot mai vocal în timp ce autoritățile române, devin tot mai tăcute.