Breaking news

Ungaria interzice exploatarea cu cianuri

cianuriUngaria susţine interzicerea pe scară largă în Europa a tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Preşedinţia Ungariei în fruntea UE în primul semestru al anului 2011 va oferi un bun prilej pentru promovarea acestor chestiuni, mai ales dacă apa va deveni una dintre priorităţile preşedinţiei sale. „ Adoptarea directivei UE asupra poluării transfrontaliere a apelor ar constitui de asemenea unul dintre obiectivele sale de lucru” a declarat şeful comisiei parlamentare de mediu Andor Nagy.

Oficialul ungar a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte ce comemoreaza zece ani de la producerea accidentului ecologic de la Baia Mare, cand mari cantitati de cianura s-au deversat in raul Tisa, afectand grav fauna din regiune.

În cazul în care propunerea Budapestei va fi agreată la nivelul blocului comunitar, proiectul actual al extragerii aurului de la Roşia Montană, unde se află unele dintre cele mai mari zăcăminte de aur de pe continent, va fi compromis. Tehnologia avută în vedere de compania Roşia Montană Gold Corporation, care intenţionează să dezvolte zăcământul, se bazează pe folosirea cianurilor.

>