Breaking news

Ungaria amenință România cu sancțiuni diplomatice din cauza interzicerii steagului secuiesc

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth amenință România cu sancțiuni diplomatice la adresa României dacă autoritățile interzic arborarea steagului secuiesc pe clădirile oficiale.

unguriUngaria amenință România prin intermediul secretarului de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, în scandalul steagului secuiesc.

Zsolt Nemeth a declarat , joi, pentru postul public de radio Kossuth că România va fi sancționată diplomatic dacă interzice arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor oficiale.

Ungaria este deschisă la negocieri cu România pe această temă. El a repetat însă poziţia Ministerului ungar de Externe, potrivit căreia România este cea care trebuie să rezolve situaţia.

Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând: Dacă nu este o greşeală, atunci în mod clar ambasadorul şi-a depăşit mandatul şi, din acest punct de vedere, eu îi sugerez ambasadorului să aibă o perioadă de reflecţie foarte serioasă, la rece, cu privire la reîntoarcerea în mandatul său şi respectarea mandatului. Pentru că, dacă nu îşi respectă mandatul, atunci mijloacele diplomatice sunt foarte clare: acest mandat va înceta.

Băsescu refuză să aibă o poziție oficială față de declarațiile Ambasadorului Ungariei la București, precizând că el o să răspundă doar dacă președintele ungar va avea o poziție oficială cu privire la această dispută.

La nivelul acesta, punctele de vedere se exprimă de MAE la nivel de secretari de stat. Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu o reacţie potrivită. Nu puteţi face din preşedinte un politician care răspunde unui ambasador. Sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor din România”, a spus Băsescu în salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles.