Breaking news

Ungaria acuză România că nu îi dă voie să deschidă noi consulate

Autoritățile de la Budapesta sunt foc și pară pe oficialii de la București întrucât le-au respins solicitările de înființare a două Consulate ale Ungariei la Oradea și Târgu Mureș.

ungaria cumpara teren in romaniaDeși dețin în România o Ambasadă la București și Consulate la Cluj și Miercurea Ciuc, Ungaria mai dorește să înființeze încă două. Unul la Oradea și altul la Târgu Mureș. Însă autoritățile române nu sunt de acord cu extinderea reprezentanței diplomatice a Ungariei pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat la spusele purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, precizând că România are dreptul suveran de a decide asupra unităților consulare de pe teritoriul său. 

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă surprinderea cu privire la declarațiile de presă ale purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, în condițiile în care partea română a prezentat  părții ungare motivele cu privire la decizia sa în cadrul unei audiențe care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe cu ambasadorul Ungariei la București, Zákonyi Botond, la data de 2 iulie 2014. În conformitate cu dispozițiile Convenției de la Viena privind relațiile consulare, România are dreptul suveran de a nu agrea extinderea reprezentării consulare a unui stat pe teritoriul său. Decizia părții române de neagreare a solicitării părții ungare privind deschiderea a două noi birouri consulare pe teritoriul României vine pe fondul unei analize atente a solicitării formulate de partea ungară realizată la nivelul autorităţilor române, inclusiv prin luarea în considerare a reprezentării consulare semnificative a Ungariei în România existente în prezent, precum și a principiilor reciprocității și a proporționalității care trebuie să guverneze relațiile dintre state și, în mod particular, sfera relațiilor consulare. Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi pe această cale angajamentul ferm faţă de consolidarea relaţiei bilaterale cu Ungaria, în consonanţă cu spiritul şi prevederile Parteneriatului Strategic dintre cele două state. În acest sens, partea română a acţionat şi va acţiona în continuare pentru dezvoltarea unei relaţii de bună vecinătate şi cooperare atât în plan bilateral, cât şi la nivel european şi internaţional”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

În urma acestui refuz, Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat de urgență pe Ambasadorul României pentru a da explicații.