Breaking news

Unde este liderul care ar trebui să scoată poporul în stradă?

loading...

Cum scăpăm de ei? Ce ne facem? De ce nu ieşim în stradă? Acestea sunt întrebările pe care şi le pun românii zi de zi. De la măturători, până la profesori, de la sudori până la medici, poliţişti şi militari, ne uităm cu toţii tâmpi, unii la alţii, şi nu înţelegem de ce nu reuşim să ne unim, de ce nu izbutim să-i alungăm pe criminali. Ce-i lipseşte poporului pentru a ieşi în stradă?

crin-antonescu-usl-presedinteÎn ultimii 20 de ani, românii nu au fost nicicând mai furioşi ca acum. Actuala putere s-a şters între buci cu dreptul nostru la viaţă, după care ne-a pus bocancul pe grumaz şi ne-a urinat în gură. Într-o demenţă a samavolniciilor săvârşite cu sete de torţionari, Băseascu şi pedeliştii lui, sprijiniţi de UDMR şi de grupul minorităţilor naţionale, alungă românii din ţară sau îi împing la sinucidere, iar pe supravieţuitori îi ameninţă că-i vor hărţui prin sălile de judecată.

Poporul scrâşneşte din dinţi, cu gândul la dreptatea ce va fi restabilită într-un viitor apropiat. Dar când? De ce nu reuşim să ajungem din urmă acest viitor, care întârzie să se concretizeze?

Poporul are nevoie de un lider. Nu doar un lider al opoziţiei parlamentare, ci un om care să poată aduna o mulţime în piaţa publică. Nu mai este suficientă figura binevoitorului aflat mereu în defensivă, care se scuză de la tribuna Parlamentului, de fiecare dată când nebunul de la Cotroceni scuipă invective înspre el.

Crin Antonescu se fereşte de rolul omului providenţial, de rolul de tătuc al naţiunii. Decenţa şi nivelul său intelectual sunt deasupra unui astfel de spectru grotesc, pe care Băsescu l-a folosit cu plăcere perversă din 2004, până mai ieri. Însă este timpul unei schimbări. Oamenii nu mai au puterea să suporte la nesfârşit crimele îndreptate împotriva lor, crime negociate într-o balanţă în care un taler este al abuzului, iar celălalt al oratoriei.

Calităţile de orator ale lui Crin Antonescu nu sunt cu nimic mai prejos decât acelea din trecutul lui Traian Băsescu, însă cel dintâi s-a deprins să vorbească în Parlament, în timp ce al doilea a rămas în mentalul colectiv pentru cuvântările sale pline de tupeu, ţinute în faţa oamenilor care îl aplaudau în piaţa publică.

Crin Antonescu trebuie să devină mai mult decât un bun orator. Din reprezentant al opoziţiei parlamentare, Antonescu trebuie să se transforme în lider al mulţimilor. Oamenii au nevoie de un conducător în care să creadă şi care să-i motiveze.

În momentele de cumpănă ale unei naţiuni, un mare conducător mobilizează oamenii şi devine purtător al speranţelor lor, îi determină să iasă în stradă şi să mărşăluiască alături de el. Poporul are nevoie de un lider viu, care iese în piaţa publică şi motivează mulţimea căreia i se adresează. Când poporul simte că are motive să lupte alături de un lider credibil, marşurile, adunările şi protestele nu întârzie să apară.

Toamna lui 2011 va fi probabil ultimul tren al lui Crin Antonescu, în cursa pentru prezidenţiale. Dacă în 2011 actuala opoziţie nu va face posibile alegerile prezidenţiale, urmate de parlamentare, cu siguranţă, viitorul preşedinte va fi altul decât Crin Antonescu. Imaginea acestuia se va eroda. Fie va fi înlocuit cu o nouă locomotivă a opoziţiei, fie Uniunea Social Liberală va pierde alegerile, făcând loc unui haos politic care va arunca în aer, definitiv, democraţia parlamentară din România.

loading...