Breaking news

Un ucrainean a vrut să deturneze un avion la Olimpiada de Iarnă de la Soci

Un avion decolat din Ucraina a aterizat de urgenţă în Turcia, din cauza unei tentative de deturnare. Un pasager ucrainean a vrut să deturneze avionul la Olimpiada de la Soci.

avion deturnat sociAvionul companiei turce Pegasus decolase din Ucraina şi zbura spre Turcia, când un pasager a ameninţat că va arunca în aer aeronava dacă nu se va îndrepta spre Soci şi a încercat să intre în cabină, strigând „Haideţi să mergem cu toţii la Soci“.

Avionul a fost forţat de autorităţile turce să aterizeze de urgenţă, vineri seară, la Istanbul. Pasagerii de la bordul aeronavei au aterizat în siguranţă datorită piloţilor care au reuşit să-l păcălească pe suspect.

Motivele pentru care suspectul de cetăţenie ucraineană a încercat să deturneze avionul cu 110 pasageri la bord nu au fost încă elucidate. Guvernatorul Istanbulului Avni Mutlu a declarat că bărbatul în vârstă de 45 de ani avea cerinţe legate de ţara sa şi că „dorea să transmită un mesaj cu privire la activităţile sportive de la Soci“.

Guvernul turc a trimis două avioane de luptă de tip F-16 care să forţeze aterizarea aeronavei Pegasus, măsura reflectând temerile sporite de acte de terorism în contextul desfăşurării Jocurile Olimpice de la Soci.

Suspectul despre care agenţia rusă Interfax susţine că era în stare avansată de ebrietate a fost păcălit că aeronava a aterizat la Soci. Şi călătorii au crezut acelaşi lucru, întrucât pilotul chiar a anunţat că au aterizat la Soci, dar când şi-au aprins telefoanele au văzut că, de fapt, se află în Istanbul.

Bărbatul a fost arestat după ce un negociator l-a convins să elibereze întâi femeile şi copiii. În timpul evacuării, trupele de la securitate au pătruns în aeronavă şi l-au arestat pe suspect. El a fost uşor rănit în timpul reţinerii sale, însă nu au fost folosite arme în timpul intervenţiei. Bărbatul avea asupra sa o valiză cu echipamente electronice, dar nu o bombă.  Ucraineanul este acum anchetat pentru „tentativă de act terorist“, au anunţat serviciile speciale ucrainene.