Un tren CFR cu 120 de pasageri în vagoane, a deraiat în zona localităţii Băieşti

Plan roşu de intervenţie în judeţul Hunedoara după ce ultimele trei vagoane ale unui tren de călători care transporta 120 de persoane au deraiat, duminică dimineaţă, în zona localităţii Băieşti, o persoană fiind rănită. 

În această dimineață, în jurul orei 7:20, între stațiile CF Băiești – Subcetate,  3 din cele 6 vagoane ale trenului IR 1821 au deraiat. La ora 10.05, locomotiva și cele 3 vagoane rămase pe șină au fost preluate de o altă locomotivă diesel, care circulă pe ruta normală până la Arad.

CFR SA asigură continuitate în traficul feroviar pe raza Regionalei CF Timișoara, prin transbordarea pasagerilor cu mijloace auto între stațiile Subcetate și Petroșani (și retur), stații de unde călătorii vor fi preluați de alte trenuri care circulă pe aceleași rute și au aceeași destinație.

Pasagerii care au achiziționat bilete pentru trenul IR 1836, care circulă în relația Cluj – Simeria – București Nord, vor fi preluați din stația Simeria de trenul R 2311, până în stația Subcetate, de unde vor fi transbordați cu mijloace auto până la Petroșani. Din această stație, pasagerii își vor continua călătoria spre Capitală cu o altă garnitură, care are ca destinație finală stația Gara de Nord București. De asemenea, în a doua parte a zilei, transbordarea cu mijloace auto este asigurată și pentru alte 5 trenuri locale, și anume: R 2711 (Subcetate – Petroșani), R 2710 (Subcetate – Petroșani), R 2713 (Petroșani – Subcetate), R 2024 (Subcetate – Petroșani) și R 2023  (Petroșani – Subcetate). În ceea ce privește intervenția la locul deraierii, facem precizarea că la această oră se acționează deja cu utilaje și personal de specialitate în vederea asigurării accesul unui utilaj de mare tonaj, cu care se va acționa pentru ridicarea și repunerea pe linie a vagoanelor deraiate. Vă asigurăm de asemenea, că toate măsurile operative întreprinse de personalul feroviar al CFR SA au ca principal scop asigurarea continuității circulației feroviare, precum și redeschiderea traficuluiîn condiții de siguranță între stațiile CF Băiești – Subcetate.Cauzele exacte ale producerii acestui accident vor fi stabilite de o comisie constituită din personal feroviar de specialitate.”, transmite CFR SA.

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, solicită de urgență Agenției de Investigare
Feroviară Română (AGIFER) investigarea cu prioritate a incidentului feroviar produs
duminică la Băiești și comunicarea rezultatelor investigației, chiar dacă ne aflăm
în perioada zilelor libere dinaintea Crăciunului.

Creșterea investițiilor pentru reabilitarea căii ferate este absolut necesară. Am atras atenția, de mai multe ori, că stare de astăzi a infrastructurii feroviare este urmare a lipsei finanțării de-a lungul timpului. În fiecare an, se deteriorează 320 de kilometri de cale ferată și se repară, capital, doar 16 kilometri, în limita bugetelor pe care compania le are la dispoziție. Cred că angajații CFR ar putea face mai mult. Astăzi păzesc niște macazuri, în loc să construiască, în loc să repare. În ultimele luni am acționat pentru găsirea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor de pe calea ferată, astfel încât companiile feroviare să își recâștige prestigiul și competitivitatea. Toate ţările civilizate investesc în infrastructura de transport feroviar. Dificultățile prin care trec companiile feroviare pot fi depășite numai printr-o atitudine proactivă și prin responsabilitate și efortul comun al tuturor celor implicați”, consideră ministrul Lucian Șova.

Trenul avea 6 vagoane. În cele trei vagoane deraiate se aflau aproximativ 60 de pasageri, iar în celelalte vagoane aproximativ 80 de călători.

>