Breaking news

Un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri

Un român în vârstă de 21 de ani, din comuna prahoveană Telega, a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri.

roman condamnat la moarteRomânul este acuzat de autoritățile din Malaezia că a transportat 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării.   Bărbatul a ascultat verdictul cu calm şi cu un zâmbet încremenit pe faţă.

Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că nu este totul definitiv întrucât condamnarea la moarte a românului poate fi atacată în instanță.

Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. Totodată, este menţinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa şi autorităţile locale. Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Românul a beneficiat de serviciile unui avocat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Ilie Gheorghe, primarul comunei prahovene Telega, de unde este românul condamnat la moarte a declarat că acesta: Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulţi ani din localitate. El a rămas cu tatăl şi cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcţionar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învăţătură, dar ştiţi cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el.

Primarul mai spune că tânărul a plecat către Germania la muncă și de acolo a fost racolat de grupuri care se ocupă drogurile şi a fost trimis ca transportator și astfel a ajuns să fie arestat și condamnat în Malaezia.

Într-o scrisoare adresată omologului malaezian, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, își exprimă îngrijorarea față de cazul cetăţeanului român și face un apel în sensul reanalizării situaţiei acestuia şi evitării pedepsei capitale.

Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea la sediul MAE a reprezentantului ambasadei Malaeziei la Bucureşti la nivel de secretar de stat pentru a transmite un apel către autorităţile malaeziene pentru evitarea pedepsei capitale pentru cetăţeanul român, din perspectiva faptului că statele din Uniunea Europeană au renunţat la această sancţiune maximă.

Pentru România şi pentru Uniunea Europeană pedeapsa capitala este inacceptabilă și contravine valorilor umane statuate la nivel internațional. Pedeapsa capitală constituie un afront la demnitatea umană, încalcă drepturile condamnaţilor şi nu este de natură să prevină în vreun fel crimele – acesta este și apelul comun transmis de 42 de miniştri de Externe ai statelor membre ale Consiliului Europei, semnat inclusiv de partea română, în data de 10 octombrie, cu prilejul  Zilei mondiale împotriva pedepsei capitale”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut, în marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, o discuţie cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părţii române cu privire la situaţia cetăţenilor români, cât şi faptul că autorităţile române urmăresc atent desfăşurarea proceselor.

Totodată, în cadrul ansamblului de demersuri realizate de MAE în acest caz, menţionăm organizarea de reuniuni de lucru la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor române (DIICOT, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi consulul Ambasadei României în Malaezia).

Ca urmare a activităţii acestui grup de lucru, autorităţile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaţilor.

 

>