Breaking news

Un român acuzat de trafic de droguri în Malaezia, scapă de condamnarea la moarte

loading...

Peity Laurenţiu-Marin, arestat pentru trafic de droguri în Malaezia şi pasibil de pedeapsa capitală, a fost achitat ca urmare a demersurilor făcute de Ministerul Afacerilor Externe din România.

roman condamnat la moarte in malaeziaÎn urma acţiunilor complexe derulate de către Ministerul Afacerilor Externe prin mai multe misiuni diplomatice române, prin multiple contacte diplomatice inițiate de ministrul Titus Corlățean și de Centrala MAE, cât şi prin acțiunile avocatului ales al cetățeanului român, desfășurate în coordonare permanentă cu Ambasada României la Kuala Lumpur, prima instanța malaeziană a pronunțat la data de 18 iulie 2014 o hotărâre în fond, prin care cetățeanul român a fost achitat.

Conform procedurii penale reglementate de legislația malaeziană, procurorul de caz are posibilitatea de a ataca cu apel decizia primei instanțe. Cetăţeanul român urmează a fi mutat din penitenciar în centrul de detenție al departamentului local de imigrări, în perspectiva expulzării, în situația în care sentința primei instanțe va deveni definitivă prin neapelare de către procuror. Soluția de achitare a cetățeanului român Peity Laurențiu-Marin, în primă instanță, reprezintă o a doua hotărâre favorabilă, în urma demersurilor complexe și consistente întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, alături de sentința pronunțată la data de 10 octombrie  2013 în cauza privindu-l pe cetățeanul român Coroi Ștefan, prin care s-a reușit, în primă instanță, evitarea condamnării acestuia din urmă la pedeapsa capitală”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Pentru a preveni astfel de situaţii, Ministerul Afacerilor Externe derulează o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra fenomenului de carăuşie – transportul de droguri peste hotare. Demarată sub titlul „Drogurile îţi schimbă destinaţia”, campania de conştientizare atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre legislaţiile unor ţări ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru şi altele, care prevăd sancțiuni drastice pentru traficul de droguri, inclusiv pedeapsa capitală.

Misiunea diplomatică a României la Kuala Lumpur va continua monitorizarea cazului şi va menţine, totodată, legătura atât cu autorităţile locale competente, cât şi cu familia cetățeanului roman, pentru a o informa cu privire la evoluția situației.

Însă în Malaezia alt români de doar 21 de ani este la un pas de a fi decapitat din cauza drogurilor. Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 21 de ani, din comuna prahoveană Telega, a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri, în octombrie 2013.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>