Breaking news

Un planor dispărut de joi, căutat de autorități în trei județe

De trei zile autoritățile române caută în trei județe, un planor dispărut, care joi la prânz a decolat de pe Aerodromul Ghimbav din judeţul Braşov şi nu a revenit la bază.

planorAutoritățile române din Armată, ISU, Romatsa și Ministerul Transporturilor, caută de trei zile, într-o zonă montană, planorul și pe pilotul acestuia, însă fără niciun rezultat.

Ministerul Transporturilor anunță că, astăzi, 8 august 2015, alături de forțele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, de toți ceilalți participanti mobilizați la acest caz, prin activitatea membrilor Aeroclubului  României a extins zona de căutare.

Astfel, echipa condusă de George Rotaru – directorul Aeroclubului României – va continua căutarile în zona Brașov- Sinaia-Făgăraș-Reghin-Toplița-Piatra Neamț-Onești-Nehoiu-Sinaia-Brașov.

“Am reluat în dimineața aceasta căutarile alături de colegii noștri de la MAI și MApN cu patru avioane conduse de piloții recunoscuți ai Aeroclubului României. În acest moment, am mai adus încă un avion și încă 10 piloți. Este și mai greu de căutat și găsit în condițiile în care este vorba despre un planor, care știm bine că nu beneficiază de aparatura specifică. Mai ales, în astfel de condiții, vom continua căutarile” a declarat  Secretarul de Stat Dragoș Titea.

Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu joi, constituindu-se pe rolul acestei unităţi un dosar penal, cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

Pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale a fost dus cu un avion în Masivul Postăvarul de unde a decolat.

Vineri după-amiază, că peste 650 de persoane şi 99 de vehicule şi aeronave au participat la căutarea planorului.

Alături de elicopterele MAI şi MApN la această operaţiune participă patru avioane aparţinând Aeroclubului României şi un elicopter aparţinând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare fiecare aeronavă desfăşoară misiuni în zone prestabilite. Alături de forţele Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale sunt implicate resurse de la Salvamont, Ocolul Silvic şi Transsylvania Offroad Club”, se arată în comunicatul MAI.

Reprezentanţii ROMATSA au anunţat că pilotul planorului a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.