Breaking news

Un elicopter SMURD de la Iași cu 4 persoane la bord s-a prăbușit în Republica Moldova

Un elicopter SMURD în care se aflau patru persoane, s-a prăbușit joi, în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâș din Republica Moldova. La bordul elicopterului se afla un echipaj format dintr-un pilot, copilot, medic și asistent.

elicopter smurd prabusit republica moldovaElicopterul SMURD a decolat joi, la ora 9,55, de la Iași cu direcția Vulcănești, R. Moldova, unde a aterizat la ora 11,00.

La ora 11,30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie, pe care a transportat-o la Chișinău.

După predarea pacientei, elicopterul a alimentat și a decolat din nou în jurul orei 13,10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.

O echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai IPJ Iași, sub coordonarea procurorilor militari, se va deplasa în această seară către Republica Moldova, urmând să participe la cercetarea la fața locului.

Specialiștii Poliției Române, conduși de directorul Institutului Național de Criminalistică din IGPR, chestor de poliție Gabriel Țîru, se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment și cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor.

Cei 4 membrii ai echipajului care și-au pierdut viața în misiune sunt:

Comandantul echipajului – comandor Gavril Doru, 53 de ani, împuternicit comandant al Unității Speciale de Aviație Iași. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 și avea o experiență de zbor pe elicopter de 4181 ore, era absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație Aurel Vlaicu, era căsătorit și avea un copil.

Copilotul – căpitan-comandor Șocae Voicu, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experiență de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă Brașov din 2003, era căsătorit și avea doi copii.

Dr. Dumea Mihaela – medic specialist medicină de urgență, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, avea 39 de ani, încadrată la U.P.U. SMURD Iași de 11 ani, avea o experiență de 5 ani pe elicopter, era căsătorită și avea un copil.
As. Sandu Gabriel – asistent medical principal medicină de urgență, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iași de 16 ani, avea o experiență de 11 ani pe elicopter, era căsătorit și avea un copil.

Misiunea de astăzi era al 12-lea zbor al acestui elicopter în Republica Moldova, în baza acordului transfrontalier pentru intervenții în caz de urgențe medicale.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâș – Republica Moldova, în urma căruia patru persoane au decedat.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a exprimat profundul regret în legătură cu prăbușirea, joi, a unui elicopter al SMURD, în satul Haragâș, raionul Cantemir, soldată cu pierderi de vieți omenești.

Îmi exprim profunda compasiune și transmit condoleanțe familiilor membrilor echipajului SMURD, care și-au pierdut viața încercând să salveze o altă viață. Este un moment trist pentru cetățenii de o parte și de alta a Prutului și pentru mine personal”, arată Timofti, într-un mesaj postat pe site-ul președinției.

Până la finalizarea anchetei, toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol.

În jurul orei 14,20, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova, în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență. La nivelul MAI a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situației. Despre aeronavă vă pot spune că este de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 și a cărei ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane — pilot, copilot, medic și asistent medical. Pilotul avea o vastă experiență, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor, iar copilotul — 1.480 ore de zbor. Medicul avea o experiență de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul medical de 11 ani. (…) S-a luat decizia ca toate aeronavele 135 să rămână la sol’‘, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a pus la dispoziția autorităților din Republica Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor acestui accident aviatic.