Breaking news

Un cooler extern, ajutorul de nădejde în răcirea laptopului tău!

loading...

Supraîncălzirea unui laptop este una din dintre cele mai frecvente probleme care dă bătăi de cap utilizatorilor de pretutindeni și o cauza care îi poate scurta mult durata de funcționare, grăbind defectarea unor piese interne.

Situații care conduc la supraîncălzirea laptopului

În raport de modul în care este construit fiecare model de calculator portabil, în parte de jos și/sau lateral carcasa prezintă niște fante de aerisire prin care se aspiră aerul din atmosferă și se elimină aerul fierbinte din interiorul device-ului, aer rezultat din funcționarea procesorului și plăcii video, dar și a altor componente electronice.

Dacă unele fante sunt blocate parțial sau chiar total din neglijența userului, fiind acoperite cu praf și alte particule de murdărie sau cu obiecte textile (dacă calculatorul este ținut pe genunchi), aerul fierbinte va rămâne în interiorul laptopului și piesele vor avea de suferit din pricina supraîncălzirii.

Blocarea mecanică a orificiilor de ventilație este determinată de multe ori de faptul că, fiind un calculator relativ, ușor el se poate utiliza nu doar când e așezat pe masă, precum un desktop, ci și când persoana stă pe canapea sau chiar în pat. Iar acest fapt, conduce la suprapunerea unor suprafețe moi (pătură, pernă, obiecte vestimentare) pe fantele în cauză, iar aerul fierbinte e blocat și rămâne în interiorul calculatorului.

Cum luptăm împotriva supraîncălzirii laptopului?

Cea mai simplă metodă de a evita această sursă de blocaj este aceea de a utiliza un suport special (stand) pentru a așeza laptopul în cauză. Un asemenea accesoriu de regulă este dotat și cu unul, două sau chiar mai multe ventilatoare externe care, prin conectare cu ajutorul unui cablu USB realizează o răcire suplimentare a calculatorului, nu doar că împiedică obturarea din neglijență a găurilor de aerisire.

Nu trebuie ignorat nici faptul că uneori supraîncălzirea calculatorului portabil provine din cauza software-ului. Anumite aplicații pot conduce la o încălzire prea mare a procesorului. Iar în acest caz trebuie să se efectueze o defragmentare HDD, să se șteargă anumite programe neutilizate ce sunt mari consumatoare de resurse, să se scaneze periodic laptopul de virusuri.

Un cooler extern este mai mult decât necesar dacă se folosesc aplicații extrem de solicitante, deoarece va răci suplimentar laptopul și va ușura astfel și eliminarea mai eficientă a aerului cald, mai ales la temperaturi ridicate, în timpul anotimpului estival.

Concluzionând, pentru ca laptopul să nu se supraîncălzească, obligatoriu el trebuie să funcționeze corect, iar pentru aceasta:

– nu așezați calculatorul portabil pe suprafețe moi, ci doar pe masă ori pe un suport (stand) plan special;

– nu așezați iarna laptopul lângă surse de încălzire (radiator, aerotermă, sobă);

– nu folosiți laptopul pentru aplicații ce necesită un consum ridicat de resurse timp îndelungat și la temperaturi ridicate (mai ales vara); dacă totuși o faceți, un cooler extern este obligatoriu pentru a nu se defecta anumite piese interne ale calculatorului portabil;

– chiar dacă utilizați un cooler extern, nu ignorați operațiunea de curățare internă a laptopului de praf, mai ales a  cooler-ului intern, activitate ce trebuie efectuată de minim 1 – 2 ori pe an; înlocuiți inclusiv pasta termică, iar în acest sens un indicator privind starea acesteia îl reprezintă temperatura componentelor principale ce poate fi ușor verificată cu ajutorul unor aplicații speciale.

Găsiți o varietate de coolere în magazinul Itronics.ro. Alegeți cele mai potrivite modele pentru laptopurile pe care le aveți, pentru o bună răcire a acestora!

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>