Breaking news

Un bărbat din Orșova a fost îngropat de viu în maşina în care se afla

Un mort, doi dispăruți, sute de gospodării inundate și patru trenuri blocate, este bilanțul provizoriu al ploilor puternice din județul Mehedinți.

inundatii mehedintiBărbatul a fost îngropat de viu în maşina în care se afla, după ce autoturismul a fost suprins de o alunecare de teren în Orşova. Alte două persoane sunt date dispărute în județul Mehedinți după ce viitura i-a luat pe sus.

Un bărbat de 54 de ani şi o femeie de 70 de ani din comuna Eşelniţa, judeţul Mehedinţi, sunt daţi dispăruţi, de localnici și căutați de echipele de intervenție.

Hidrologii au instituit Cod portocaliu pe râuri din trei judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, până mâine la ora 1400, iar în județele Arad și Dolj este instituit Codul Galben.

După cum ştiţi, ne confruntăm deja cu o situaţie gravă în oraşul Orşova, unde începând din această dimineață s-au desfășurat mai multe acțiuni de salvare a unor persoane, fie izolate, fie aflate în situați critice, din cauza șuvoaielor puternice de apă.  Începând cu noaptea trecută am dispus o serie de măsuri în plan operațional: în primă urgență la nivelul pompierilor, iar ulterior și la celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Poliție de Frontieră și Jandarmerie. La nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Mehedinți, Caraș Severin, Arad și Timiș au fost activate grupele operative, iar în Orșova, la Detașamentul de Pompieri s-a ridicat nivelul de alertă la maxim – ceea ce înseamnă că întreg personalul a fost alarmat și introdus în misiunile de salvare persoane și înlăturare a efectelor inundațiilor. În localitățile Turnu Severin și Timișoara s-a ridicat capacitatea operativă de intervenție, adică pe lângă pompierii aflați în serviciu, au fost alertate și alte efective din celelalte ture. La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a activat, cu caracter permanent, Centrul Operațional de Comandă pentru monitorizarea și dispunerea măsurilor operative în dinamică, în funcție de evoluția situației”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

În prezent se acționează cu un număr de 200 de forțe, reprezentând pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră. Totodată, este constituită o rezervă operativă de peste 250 de oameni, cu 71 de mijloace tehnice de intervenție.

O femeie însărcinată din localitatea Orșova a fost salvată cu ajutorul unei ambarcațiuni aparținând Poliției de Frontieră și transportată la Serviciul de Ambulanță Județean.
În aceeași localitate, o altă persoană, aflată într-un autoturism, a fost surprinsă de o alunecare de teren, autoturismul fiind blocat și acoperit cu pământ. Din păcate, persoana aflată în autoturism a decedat.

Cu ajutorul polițiștilor de frontieră au fost evacuați 67 de elevi și 18 cadre didactice din mai multe școli din Orșova, aceștia fiind transportați în condiții de siguranță în afara zonelor periculoase.

Totodată, o altă operațiune a condus la salvarea a 10 persoane, dintre care 3 copii, toți fiind evacuați din două pensiuni de pe malul Dunării cu ambarcațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că pe drumul naţional DN 6, la km 368+900 circulaţia a fost reluată.

Pe DN 6, în apropierea localităţii Gura Văii între km 347+500 – 347+520, circulaţia se desfăşoară îngreunat pe jumătate din cale, deoarece partea carosabilă este acoperită cu aluviuni aduse de viituri de pe versant.

900 de gospodării din Eşelniţa au fost afectate de inundaţii, însă pompierii şi jandarmii nu pot interveni deocamdată din cauza ploii torenţiale.

CFR Călători informează că, urmare spălării terasamentului liniei de cale ferată dintre localităţile Topleţ şi Valea Cernei (secţia Băile Herculane – Orşova) din cauza inundaţiilor din zonă, circulaţia feroviară pe această rută este întreruptă temporar din jurul orei 13.35.

Următoarele trenuri Regio nu vor mai circula astăzi:

  • R 9553 Orşova – Iablaniţia – Timişoara Nord,  nu va circula pe distanţa Orşova – Iablaniţia.
  • R 9554 Caransebeş –Iablaniţa – Orşova, nu va circula pe distanţa Iablaniţa – Orşova.
  • R 11006 Timişoara Nord – Băile Herculane – Drobeta Turnu Severin, nu va circula pe distanţa Băile Herculane – Drobeta Turnu Severin.
  • R 11007 Drobeta Turnu Severin – Timişoara Nord, nu va circula pe întreaga distanţă.

Următoarle trenuri InterRegio vor circula pe rută deviată şi vor ajunge la destinaţii cu întârzieri:

  • IR 1691 Bucureşti Nord –Filiaşi – Lugoj – Timişoara Nord va circula pe ruta deviată: Filiaşi – Târgu Jiu  –  Ilia – Lugoj.
  • IR 73-2 Budapesta – Timişoara Nord – Lugoj – Filiaşi – Bucureşti Nord va circula pe ruta deviată: Lugoj – Ilia Târgu Jiu – Filiaşi.