Breaking news

Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbușit în județul Mureș

loading...

Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbușit marţi, în județul Mureș. Pilotul s-a catapultat și primește îngrijiri medicale.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că un elocopter SMURD a ajuns la locul prăbuşirii avionului militar şi a preluat pilotul care a reuşit să se catapulteze.

“O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită. Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului. Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului”, transmite Ministerul Apărării Naţionale.

Avioanele MiG, fabricate în Rusia, sunt unele dintre cele mai vechi din dotarea Armatei Române. Primele au fost achiziţionate în 1962.

Avionul este echipat cu un scaun de catapultare KM-1M, ce asigură salvarea echipajului la înălţime 0 şi o viteză minimă de 130 km/h.

Avioanele MiG au o lungime de 14,5 metri, înălţimea de 4,1 metri şi anvergura de 7,15 metri. Greutatea avionului gol este de 5.750 de kilograme, iar greutatea maximă la decolare nu trebuie să depăşească 10.400 de kilograme.

Ultimul avion MiG 21 LanceR s-a prăbuşit pe 7 iulie 2021 la un show aviatic la baza aeriană Borcea. Pilotul a murit.

loading...