Breaking news

Un argint european valoros cât o medalie olimpică

Un argint, cu atât s-au întors înotătorii români de la Campionatele Europene de Natație de la Budapesta. Poate părea puțin, dar decât deloc eu spun că este ceva, chiar valorează pentru România cât o medalie olimpică.

sebastian.editorSportul românesc, indiferend de disciplină este grav afectat de criza finanicară care băntuie de ani buni România.

Guvernul prin indiferența crasă pe care o manifestă față de performanța în sport și nu numai, desființează orice urmă de speranță pentru sportivii români care se antrenează în condiții greu de imaginat.

Cu o delegație măruntă și cu o singură vedetă, Camelia Potec, delegația României și-a atins obiectivul, câștigarea unei medalii, indiferent de culoare.

Însă putea să nu fie nici atât. Camelia Potec nu a fost în formă de zile mari și nu a izbutit decât două locuri patru la 400 și 1500 liber și un loc 5 la 800 liber. Ea reprezenta speranța delegației române la o medalie europeană. Însă medalia a venit în mod neașteptat de la un no name în înotul european.

Dragoș Agache este înotătorul care a izbutit să aducă singura medalie pentru România la competiția bătrânului continent, în proba de 50 m bras. Dragoș este din Constanța, are 26 de ani și este prima competiție internațională majoră la care participă și ne dă speranțe că vine ceva din urmă, nu doar tristețe.

Performanțele reușite de Camelia la europene posibil să o demoralizeze și să o determine să renunțe la sportul de performanță și să nu mai rămână în activitatea competițională până la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. Ar fi o mare pierdere, după retragerea lui Răzvan Florea și a lui Dragoș Coman. Vârfurile înotului românesc se retrag însă din urmă nu vin în mod automat tinere speranțe la fel de talentate.

Au trecut 12 ani de la uluitoarea performanță realizată de Diana Mocanu, care la doar 16 ani a devenit dublă campioană olimpică, câștigând primul titlu olimpic pentru înotul românesc. La nici doi ani după marea performanță olimpică Diana s-a retras din activitatea sportivă și acum se zbate în sărăcie și anonimat, fiind uitată și marginalizată de autoritățile statului.

Încă o dovadă că nu știm să ne apreciem adevăratele valori, sportivii care au făcut reclamă României cât 500 de parlamentari la un loc.

În timp de campioana olimpică Diana Mocanu trăiește din renta viageră, agramata și semianalfabeta de EBA trăiește pe picior mare la Bruxelles cu 7.000 de euro pe lună. Păi e corect? Unde este dreptatea?