Breaking news

Un an de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi SUA privind scutul antirachetă

Azi se împlinește an de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.  

racheteBaza aeriană de la Deveselu, unde urmează a fi amplasaţi interceptorii americani împotriva rachetelor balistice, reprezintă o contribuţie semnificativă a României la edificarea sistemului NATO antirachetă în conformitate cu deciziile adoptate în acest sens cu prilejul Summit-ul Alianţei de la Chicago (20-21 mai 2012).

Astfel, daca Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012 a decis lansarea capabilităţii interimare a sistemului NATO antirachetă, următorul pas în dezvoltarea acestui sistem va fi reprezentat de baza de la Deveselu, operaţională la orizontul anului 2015, care va constitui capabilitatea iniţială a sistemului NATO.

Anul care s-a scurs de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea în România a sistemului american antirachetă a fost marcat de dialogul dinamic al părţilor română şi americană sub egida Comitetului militar Mixt şi a Comitetului Executiv, organisme bilaterale în cadrul cărora au fost negociate şi semnate două pachete de documente legate de implementarea Acordului, respectiv la 29 iunie 2012 (5 documente) şi la 18 decembrie 2012 (3 documente).

Aceste acorduri tehnice au fost finalizate graţie excelentei colaborări dintre echipele de negociatori din cele două ţări, ceea ce confirmă voinţa politică a României şi SUA de a asigura toate condiţiile necesare pentru implementarea eficientă a Acordului, în calendarul stabilit.

România va continua să coopereze strâns cu Statele Unite atât în vederea punerii în practică a Acordului bilateral privind apărarea împotriva rachetelor balistice, cât şi pentru consolidarea relaţiei de securitate dintre cele două ţări, inclusiv pe dimensiunea acesteia de contribuţie la pacea şi securitatea spaţiului euro-atlantic şi internaţional, în plan mai larg.

Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea în România a sistemului antirachetă al SUA. Implicarea României în susţinerea acestui proiect presupune găzduirea pe teritoriul românesc (în Baza de la Deveselu, jud. Olt) de rachete de interceptare SM-3, care vor deveni operaţionale la orizontul anului 2015. Amplasarea acestor interceptori constituie parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa (EPAA).