Breaking news

Uite cum minte șefa DNA, Laura Codruța Koveși în privința imunității președintelui Băsescu

Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a DNA, îi calcă pe urme lui Daniel Morar și spune că președintele Traian Băsescu nu poate fi cercetate penal întrucât beneficiază de imunitate. În realitate, această imunitate a fost inventată de Daniel Morar pe când era șef la DNA.

basescu si kovesiKovesi spune că DNA nu poate continua ancheta în dosarele lui Băsescu pentru că acesta este Președintele României și că are imunitate. Însă, nicio lege și nici Constituția României nu prevede ca președintele țării să beneficieze de imunitate pe durata mandatului.

La 12 luni de când Daniel Morar declara că Băsescu beneficiază de imunitate pe durata mandatului său și drept urmare nu poate fi cercetat penal, Kovesi face același lucru spunând în cadrul unui interviu pentru Adevărul, că președintele este imun la dosarele penale.

În cadrul interviului pentru Adevărul, Kovesi a precizat că ancheta în cazul dosarelor “Flota” și “Casa din Mihăileanu” va continua doar după ce Băsescu nu mai este președinte.

Vor fi investigate de colegii care le au în lucru. Până în acel moment, nu se poate efectua urmărirea penală pentru că există acea imunitate pentru președintele României. În dosarul “Flota” față de celelalte persoane, în anii anteriori, s-a dat o soluție, ea a fost atacată la Înalta Curte, dacă nu mă înșel, sau la instanța de judecată și a fost respinsă, deci practic a rămas soluția de netrimitere în judecată definitivă. În momentul în care în aceste dosare se va putea lucra datorită faptului că nu mai există acea imunitate prevăzută de lege, sunt convinsă că colegii vor lucra în dosar”, a declarat Kovesi la Adevărul Live.

Imunitatea inventată de Daniel Morar, în realitate aceasta face referire doar la declarațiile politice.

Iată ce prevede Constituția României cu privire la imunitatea președintelui și a parlamentarilor.

Art. 72 – Imunitatea parlamentară

(1) Deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. (2) Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuti sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea și trimiterea în judecata penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Art. 84 – Incompatibilități ți imunități

(2) Președintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.

Art. 96 – Punerea sub acuzare

(1) Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare. (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi inițiată de majoritatea deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui României pentru a putea da explicații cu privire la faptele ce i se impută. (3) De la data punerii sub acuzare și până la data demiterii Președintele este suspendat de drept. (4) Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Cu alte cuvinte, lui Băsescu i se aplică aceeași imunitate pe care o au și parlamentarii, dar doar pentru declarațiile politice și atribuțiile exercitate potrivit funcției și nimic mai mult. Nici vorbă de faptul că nu poate fi cercetat penale pentru fapte săvârșite înainte de mandat sau în timpul acestuia.

>