Breaking news

UE nu va sancţiona Canada și SUA pentru că nu ridică vizele pentru români

loading...

Românii, deși sunt cetăței europeni de 7 ani, sunt nevoiți în continuare să călătorească cu vize în SUA, Canada și Japonia. Comisia Europeană a anunţat că nu va suspenda dreptul cetăţenilor americani, canadieni şi japonezi de a intra fără viză în statele Uniunii Europene chiar dacă SUA şi Canada continuă să solicite vize cetăţenilor români şi altor patru state membre UE.

ue ameninta sua si canada din cauza vizelorComisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom a anunțat că la nivelul Comisiei Europene s-a decis să nu se aplice sancțiuni pentru SUA, Canada și Japonia, ca urmare a faptului că cele trei țări solicită viză pentru români, bulgari, croați și ciprioți.

Comisia Europeană ține cu cele trei țări și își trădează propriul popor, spunând că s-ar fi întregistrat progrese în negocierile cu respectivele state din afara UE pentru a se ajunge la o situaţie de reciprocitate deplină în ce priveşte regimul de vize.

De asemenea, executivul comunitar a finalizat un raport ce reprezintă prima evaluare întocmită de Comisie în chestiunea vizelor, după ce anul trecut în luna decembrie au intrat în vigoare modificările Regulamentului Uniunii Europene privind vizele.

Noile norme au instituit o clauză de reciprocitate ce permite UE să introducă vize pentru statele terţe care încă menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unor ţări membre ale blocului comunitar, cum se întâmplă în cazul românilor care au nevoie de viză pentru SUA şi Canada.

Obiectivul acestei măsuri a fost de a exercita presiuni asupra acestor state să elimine obligativitatea vizelor pentru toţi cetăţenii comunitari, indiferent din ce ţară provin. În acest raport al Comisiei se menţionează că „nu este momentul oportun“ să se pună în aplicare prevederile regulamentului menţionat. În document se mai arată că executivul comunitar a primit la începutul anului plângeri din partea României, Bulgariei, Poloniei, Ciprului şi Croaţiei cu privire la menţinerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în state precum SUA, Canada, Japonia sau Australia.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>