Breaking news

UE a suspendat vânzarea certificatelor verzi. România pierde milioane de euro

loading...

E oficial. România nu mai are dreptul să își vândă certificatele verzi ca urmare a deciziei UE privind suspendarea tranzacționării certificatelor. Motivul? Autoritățile București nu au respectat legislația europeană în domeniul monitorizării emisiilor de gaze cu efect de seră.

polluareComitetul de Conformare a făcut duminică, publică decizia privind suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate.

Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate pe 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES).

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare şi a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de GES.

Emil Boc a anunțat v ienri că în cazul în care UE va suspenda tranzacționarea certificatelor verzi, îl va demite pe Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Iosif Nagy.
”Capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească“, a declarat Emil Boc.

Însă Boc, nu spune nimic de faptul că până acum guvernul pe are îl conduce nu a luat nicio măsură pentru a nu se ajunge în această situație.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely, a confirmat vineri, iminenta decizie de suspendare a tranzacționării certificatelor verzi. Borbely Laszlo a spus că România are, începând din 2007, obligaţia de a raporta Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze, însă în momentul preluării mandatului de ministru a constatat că nu s-a făcut nimic în acest sens, motiv pentru care s-au iniţiat şase studii, care vor fi gata însă doar spre sfârşitul anului.

Ca urmre a acestei decizii, România va pierde milioane de euro prin imposibilitatea tranzacționării certificatelor pe piața internațională.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>