UDMR vrea să scoată sintagma ”stat național” din Constituția României

Ungurii nu se lasă și își forțează norocul prin solicitarea scoaterii din Constituția României, sintagma de ”Stat național”.

UDMR vrea să modifice alineatul 1 din primul articol al Constituției care prevede că : ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil ”.

Liderii UDMR propun ca acest articol să fie modificat în felul următor: ”România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Practic UDMR a scos cuvântul ”național”, pentru a facilita obținerea autonomiei ținutului secuiesc.

Propunerea a fost făcută printr-un amendament la proiectul de revizuire a Constituţiei ce se află în dezbatere la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Însă propunerea UDMR vine în contradiţie cu articolul 152 din Legea Fundamentală care prevede că “dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii“.

Atât liderii Opoziției cât și cei ai PDL au declarat că nu vor susține o astfel de propunere a UDMR.

>