Breaking news

UDMR vrea ca preoții să oficieze și cununiile civile

Parlamentarii UDMR ia pâinea primarilor de la gură. Senatorii și deputații maghiar au depus un proiect de lege care prevede faptul ca preotul să oficieze atât cununiile civile cât și pe cele religioase.

cununie civila si religioasa la bisericaInvocând factorul financiar și birocrația, parlamentarii UDMR vor ca la biserică, în fața preotului să se facă atât cununia civilă cât și cea religioasă, ambele în aceeași, zi. Astfel că primarii sunt scoși din schema cununiei.

Potrivit proiectului de lege care ar urma să modifice legea nr 119/1996, adeverinţa de căsătorie va fi semnată în faţa preotului şi tinerii căsătoriţi nu vor mai merge la Primărie. UDMR precizează că a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, care ar fi de acord cu această lege.


În expunerea de motive, se arată că în România „căsătoria religioasă este facultativă, iar, potrivit articolului 48 din Constituţia României, ea poate fi celebrată numai după căsătoria civilă”.

Propunerea legislativă prevede „posibilitatea pentru viitorii soţi de a încheia căsătoria civilă şi religioasă într-un singur loc într-un lăcaş de cult, iar atribuţiile ofiţerului de stare civilă vor fi preluate de către personalul clerical”.

„Procedura preliminară oficierii căsătoriei prevăzută de lege, cum ar fi: examinarea îndeplinirii condiţiilor de fond legate de capacitatea de a încheia căsătoria, vârsta, starea medicală etc, nu se schimbă, modificarea referindu-se numai la locul încheierii căsătoriei civile, respectiv la persoana care oficiază căsătoria”, se arată în document.

Deputaţii UDMR spun în expunerea de motive că „în marea majoritate a statelor din UE precum Cehia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Suedia, căsătoria religioasă are efecte civile legale (căsătoria civilă fiind opţională)”.