Breaking news

UDMR pune românii să învețe obligatoriu limba maghiară

UDMR vrea să oblige elevii români să învețe la școală, în mod obligatoriu, limba maghiară. Propunerea se regăsește în proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

udmr - autonomie - maghiaraUngurii, minoritari în România, vor să oblige copii români din Harghita, Covasna și Mureș, să învețe la școală, limba maghiară.

Proiectul de autonomie realizat de UDMR, prevede printre altele că limba maghiară va fi introdusă din clasa a II-a în şcolile cu predare în română din Ţinutul Secuiesc

La auzul veștii, Preşedintele PSD Harghita, deputatul Mircea Duşa, a spus că  „nu este bună nici pentru o glumă proastă”.

Prevederea din proiectul de lege referitoare la faptul că românii din celetrei judeţe, Covasna, Harghita şi Mureş, trebuie să înveţe limba maghiară la şcoală nu este bună nici pentru o glumă proastă. Fiecare parlamentar are dreptul la iniţiative legislative, însă o asemenea iniţiativă legislativă care se referă la autonomia unei regiuni formată din cele trei judeţe, Covasna, Harghita şi Mureş, este în sine profund neconstituţională, este în contradicţie cu articolul 1 din Constituţie şi niciodată vreun parlmentar român nu va vota un asemenea proiect de lege. În conformitate cu Constituţia, România este organizată pe judeţe, oraşe şi comune, nu există alte forme de organizare administrativă a României şi nu pot exista alte entităţi. România este stat unitar„, a declarat deputatul Mircea Duşa.

Ministrul Apărării a afirmat că proiectul de lege al UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc „este neconstituţional” şi nu va trece prin Parlamentul României.

Kelemen Hunor a lansat proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, joi, când scoțienii votau prin referendum, separarea de Marea Britanie.

Consiliul Superior al Magistraturii desființează proiectul de autonomie al UDMR întrucât prevede ca judecătorii să pronunțe sentințe în limba maghiară.

Având în vedere vehicularea şi dezbaterea în mass-media a unui proiect privind Statutul Special al Ţinutului Secuiesc din România, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, reaminteşte – indiferent de iniţiatorii, autorii sau stadiul asumării proiectului de o entitate, grupare sau persoană – următoarele prevederi ale Constituţiei Romaniei: Art. 152 – Limitele revizuirii (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. În ceea ce priveşte înfăptuirea justiţiei în România, reamintim textele constituţionale, după cum urmează: Art. 124 – Înfăptuirea justiţiei (1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, (2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi, (3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii. Lansarea, prin orice mijloc de comunicare în masă, de către vectori de imagine – indiferent dacă sunt analişti, jurnalişti, politicieni – în spaţiul public, a unor teme ce exced cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia şi o agresiune la principiile statului de drept”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.