Breaking news

Ucraina șantajează UE, cerând 20 miliarde de euro pentru semnarea acordului de asociere

loading...

Ucraina condiționează semnarea Acordului de Asociere cu UE, de acordarea unui ajutor financiar de 20 de miliarde de euro, care să limiteze consecinţele acestuia pentru economia sa, a declarat miercuri premierul Mikola Azarov.

ucraina - ueUcrainienii vor în UE dar pe bani mulți. 20 de miliarde de euro este prețul cerut de oficialii de la Kiev ca să semneze pactul de asociere cu UE.

Propunem rezolvarea problemei unui ajutor financiar pentru Ucraina. Noi am definit valoarea sa la aproximativ 20 de miliarde de euro.Nu vorbim despre un ajutor constând în fonduri nerambursabile de la bugetul european, (o ocazie) pierdută, suntem realişti, ci propunem Uniunii Europene să participe la investiţii în proiecte comune reciproc avantajoase, ca extinderea şi modernizarea culoarelor de transport. Guvernul este favorabil unei semnări rapide a acestui acord, dar vrem să instaurăm condiţii şi să minimalizăm pierderile economiei noastre”, a declarat Azarov în cadrul unui consiliu de miniştri.

Ucraina a renunţat să semneze un acord se asociere cu UE, care prevede crearea unei zone de liber-schimb, invocând pierderi economice pe care le-ar produce ţării o criză cu Rusia.

Acest pas înapoi se află la originea celui mai important val de proteste întregistrat de la “revoluţia portocalie” din 2004 şi până în prezent în această fostă republică sovietică.

Moscova a promis miliarde de dolari ca ajutoare Kievului, în cazul în care acesta se alătură uniunii sale vamale.

Opoziţia l-a acuzat pe Ianukovici că “vinde” Ucraina către Rusia şi a reclamat plecarea imediată a acestuia de la putere.

Berlinul s-a arătat deranjat de solicitarea ucrainienilor pe care a calificat-o drept o manevră diversionistă.

Sute de poliţişti ucraineni antirevoltă au lansat un asalt, miercuri dimineaţa, împotriva manifestanţilor proeuropeni care ocupau Piaţa Independenţei din Kiev, cu scopul de a pune capăt manifestațiilor.

Comisia pentru afaceri politice şi democraţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în şedinţa sa din 11 decembrie 2013, de la Paris, a adoptat o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina şi, în special, faţă de escaladarea violenţelor. Parlamentarii europeni au îndemnat toate părţile implicate să depună eforturi pentru identificarea unei soluţii paşnice şi pentru continuarea reformelor democratice.

Deputatul Mugur Cozmanciuc a fost nominalizat, ca reprezentant al grupului ALDE, să facă parte din sub-comisia ah-hoc care are mandatul de a vizita Ucraina cu scopul de a raporta membrilor Comisiei cu privire la situaţia din această ţară. Din subcomisie mai fac parte domnii Mevlut Cavusoglu (Turcia, EDG), Tadeuz Iwinski (Polonia, ŞOC), Tiny Kox (Olanda, UEL) şi Emanuelis Zingeris (Lituania, PPE/CD).

În cadrul dezbaterilor, Mugur Cozmanciuc a subliniat: Trebuie să susţinem Ucraina să îşi rezolve problemele interne în limitele ordinii constituţionale şi ale statului de drept, trebuie să susţinem întărirea instituţilor democratice din cadrul acestui stat, ţinând cont de vocea cetăţenilor în  fundamentarea politicilor instituţionale şi opţiunilor de politică externă, deoarece ei sunt principalii beneficiari. Este necesar să sprijinim dialogul politic pentru rezolvarea acestei situaţii dificile, să susţinem libertatea de exprimare şi instituţiile democratice şi, în acelaşi timp, să condamnăm violenţele din stradă şi orice formă de presiune economică ce ar putea genera situaţii precum cele cu care ne confruntăm. Ucraina este parte a Europei, trebuie să continue drumul european într-un ritm care să reflecte voinţă  politică statală, dar şi pe cea a cetăţenilor, Ucraina trebuie să devină parte a deciziilor luate la nivelul Uniunii Europene.

Prezenţi la lucrările Comisiei din cadrul APCE,  deputaţii Mugur Cozmanciuc şi Attila Korodi , membri ai Delegaţiei Parlamentului României la APCE, au luat cuvântul în cadrul dezbaterilor, susţinând adoptarea declaraţiei prin care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina.

loading...