Breaking news

Ucraina nu permite Rusiei să trimită ajutoare umanitare în Doneţk şi Lugansk

loading...

Ministrul de Interne Arsen Avakov, a declarat miercuri că Ucraina nu va permite ‘niciunui convoi militar’ al lui Putin destinat regiunilor din Est, răvășite de conflictul dintre armată și separatiștii proruși, să pătrundă pe teritoriul său prin Harkov.

convoi umanitar rusiaPutin a anunțat luni că va trimite împreună cu Crucea Roșie, 280 de camioane cu ajutoare umanitare, pentru localnicii din estul Ucrainei, aflați într-o situație disperată din cauza războiului dintre armata Ucrainei și insurgenții proruși.

Niciun ‘convoi umanitar al lui Putin nu va trece prin regiunea Harkov. O astfel de provocare cinică a agresorului pe teritoriul nostru este inacceptabilă” a scris Arsen Avakov pe pagina personală de Facebook.

Premierul Arseni Iațeniuk a subliniat cu ocazia unui consiliu de miniștri că Ucraina nu ar putea accepta acest ajutor ‘decât în cadrul dreptului internațional și exclusiv prin intermediul Crucii Roșii’.

”Cinismul rușilor este fără limite. Mai întâi ne livrează tancuri, lansatoare de rachete Grad, teroriști și bandiți care omoară ucraineni și după aceea apă și sare”, a precizat premierul Iațeniuk.

Un purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) de la Kiev a declarat pentru AFP că discuțiile privind ajutorul umanitar rusesc în drum spre Ucraina ‘sunt în curs’.

”Multe puncte mai trebuie stabilite între cele două guverne și CICR. Crucea Roșie are nevoie de mai multe detalii cu privire la componența convoiului. Convoiul este pe drum, iar CICR nu a avut încă ocazia să verifice din ce este compus”, a explicat Andre Loersch.

Ajutorul pentru Lugansk să treacă printr-un post de frontieră aflat în apropiere de oraş, vameşii, gărzile de frontieră ucrainene şi reprezentanţii OSCE să inspecteze încărcăturile la frontiera ruso-ucraineană. Misiunea se îndreaptă apoi spre teritoriul controlat de rebeli. Odată ajuns la Lugansk, ajutorul este distribuit civililor de Crucea Roşie”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Sviatoslav Tsegolko.

loading...