Breaking news

TVR la un pas de faliment. Are datorii de 100 de milioane de euro

Situația financiară a Televiziunii Române se agravează pe zi ce trece. Potrivit declarațiilor Președintelui TVR, Alexandru Mihai Lăzescu, datoriile se ridică în prezent la 100 de milioane de euro.

În cadrul ședinței Consiliului de Administrație al TVR din data de 29 noiembrie 2011, Alexandru Lăzescu a informat membrii consiliului de situația dezastruaosă în care se află Televiziunea Română.

Din anul 2005 TVR se află pe pierdere, iar datoriile au fost rostogolite de la un an la altul. Cele mai mari pagupe le-au produs transmisiunile sportive, în special achiziționarea drepturilor tv pentru meciurile de fotbal din Champions League.

Avem o povară, o datorie istorică de circa o sută de milioane de euro, aproximativ. Acum cu euro care mai variază, dar suntem în zona asta”, a declarat Alexandru Lăzescu în ședința CA a TVR.

Vestea i-a bulversat pe majoritatea membrilor Consiliului de Adminsitrație. Iată aici o parte din discuția purtată în cadrul ședinței:

Anne Marie Jugănaru : O datorie?! Staţi aşa!  O sută de milioane de Euro?!

Alexandru Mihai Lăzescu : 424.635 de mii de lei.

Anne Marie Jugănaru : Când am ajuns?!

Alexandru Mihai Lăzescu : Doamnă, s-au adunat, din 2005 televiziunea este tot în pierdere.

Lucia Hossu Longin : Ultimele dăţi aveam 40 şi ceva de milioane.

Anne Marie Jugănaru : Staţi puţin, acest Consiliu de Administraţie, când şi-a preluat mandatul, deficitul pe care l-a preluat era de 14 milioane sau 15 milioane.

Alexandru Mihai Lăzescu : Ăsta nu este pierderea, nu doamnă, ce vă spun aici nu este pierderea, este … staţi puţin, ca să facem distincţia…

Anne Marie Jugănaru : Ne produceţi şocuri.

Alexandru Mihai Lăzescu : Nu, nu, nu, şocurile sunt în continuare. Nu este vorba de pierderea contabilă, efectiv. Este vorba de sumele, unde sunt sumele eşalonate, sumele din astea cumulate. Deficitul pe primul semestru al anului 2010 a fost 77 de milioane de lei în acea perioadă. Noi l-am scăzut pe semestrul I 2011 la 51 de milioane, dar el tot deficit este şi evident că se adună cu ăla. Noi am reuşit să scădem deficitul. Am o situaţie pe care o renegociem cu NBC-ul, am o datorie de 9 milioane care apare, renegociem şi o să se ducă în jos, dar în momentul ăsta trebuie s-o iau în calcul. Acum, că noi o negociem şi o să o ducem la 5 milioane sau poate mai jos. La fel la UEFA, avem 13 milioane pe an.

Lucia Hossu Longin : Această sumă de o sută de milioane ne-a înfiorat pe toţi, dar şi acest tabel m-a înfiorat, el reprezintă altă televiziune, cu totul alta, o televiziune care se opune Legii 41. Eu, personal, sunt de acord cu primele tăieri care pot să aducă o revigorare, sunt de acord cu tăierea tuturor orelor suplimentare pentru noapte şi pentru zilele de repaus legal, cel lucrează într-o noapte presupun că în dimineaţa aia stă acasă şi doarme. Trebuie să facem o tăiere sângeroasă.

Cheltuielile de personal reprezintă circa 60% din bugetul TVR, drept urmare Alexandru Lăzescu a propus reducerea numărului de angajați, tăierea orelor suplimentare, a primelor și a tichetelor de masă.

Primul obiectiv este scăderea costurilor de funcţionare, deci echilibrarea instituţiei din punct de vedere al costurilor şi al veniturilor operaţionale şi asta presupune un efort de minimum 50 de milioane de lei în jos. În 2011 cheltuielile cu personalul au fost, cu totul, 200 de milioane la nişte venituri de 365 de milioane. În urma propunerilor concrete pe care le-am făcut, a trebuit să ne ducem undeva la 161 de milioane cheltuielile cu personalul, faţă de 209 milioane, adică un minus de 48 de milioane. Mi-aş dori să mai găsim undeva o rezervă de 8 – 10 milioane, adică să ne ducem undeva între 150 şi 155 de milioane, ceea ce însă ne-ar echilibra din punctul de vedere al cash-ului”, a precizat Alexandru Lăzescu.

Pe lângă propunerile de reducere a personalului, Consiliul de Administrație al TVR ia în calcul și reducerea producției de emisiuni prin introducerea în girlă a mai multor înregistrări din anii anteriori, filme și seriale tv aparținând TVR.

Situație pierderi TVR în perioada 2005 – 2010:

2006 – 17 milioane lei

2007  – 29,5 milioane lei

2008 – 54 milioane lei

2009 – 48 milioane lei

2010 – 40 milioane lei