Breaking news

TVR își lansează ilegal grilele de primăvară. CNA nu și-a dat avizul pentru noile programe tv

TVR își va lansa, sâmbătă seară, la Teatrul Sică Alexandrescu de la Brașov, în cadrul finalei Eurovision România 2013, grilele de programe pentru TVR 1 și TVR 2. Numai că noile grile nu au primit încă acordul CNA.

tvr aniversareTVR își lansează în mod ilegal grilele pentru posturile TVR 1 și TVR 2. CNA a decis joi să amâne până marțea viitoare, luarea unei decizii în privința noilor grile de programe. Joi, în ședința CNA, Directorul de Programe al TVR, Irina Radu , Directorul TVR 1 și TVR 2, au prezentat membrilor CNA noua componență a grilelor de programe.

Însă, dezbaterile aprinse dintre membrii CNA cu privire la noile grile au făcut ca un vot să vie dat abia marți. Și asta și din cauza faptului că tot azi s-a discutat la CNA sesizarea privind întreruperea abuzivă a emisiei TVR Moldova în 7 februarie 2014, de către Stelian Tănase, pentru a cenzura Moștenirea Clandestină.

În mod norma, grilele TVR 1 și TVR 2 nu ar trebui să intre în vigoare pe 1 martie, fără acordul CNA întrucât încalcă legea audiovizualului. Și unde mai pui că în lipsa unui astfel de aviz obligatoriu, conducerea TVR va efectua plăți pentru noua grilă de programe, care în mod normal sunt ilegale.

Sâmbătă seară, de la 20.30, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD, dar şi românii din afara ţării, care urmăresc programele Televiziunii Române pe TVR Internaţional, au ocazia să vadă vedetele TVR în ipostaze inedite, să-i cunoască pe cei care le vor da întâlnire în această primăvară la TVR 1 şi TVR 2, să-şi amintească momente emoţionante din istoria „Cerbului de Aur” dar şi să-l aleagă pe cel care va reprezenta România în luna mai, la Eurovision. Gazda evenimentului este Nicolle Stănese, frumoasa sibiancă al cărei zâmbet a cucerit o ţară întreagă. Spectacolul este organizat de TVR, Primăria Municipiului Braşov, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt şi Teatrul „Sică Alexandrescu”.

Mihai Constantin şi Ligia Munteanu, Iuliana Tudor, Sonia Argint Ionescu, Eda Marcus şi Tudor Furdui, Marian Marin, Eveline Păuna, Alina Stancu, Iuliana Marciuc, Miruna Munteanu şi Mircea Dinescu sunt doar o parte dintre cei pe care îi vom vedea în această primăvară la TVR 1 şi TVR 2. Ei vor urca, pe rând, pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, prezentându-i pe cei 12 finalişti ai Selecţiei naţionale Eurovision 2014. Pe covorul roşu vor mai păşi, însă, şi alte personalităţi care au scris pagini din istoria Televiziunii Române, ori care se alătură echipei TVR din luna martie a acestui an, printre care Marina Constantinescu, Lucia Hossu-Longin, Florin Iaru sau Ion M. Ioniţă.

Cei prezenţi în sală, dar şi telespectatorii TVR  se vor bucura să revadă momente din prima ediţie a Festivalului „Cerbul de Aur”, cu 46 de ani în urmă, unde Stela Popescu, o tânără actriţă în curs de afirmare, saluta publicul braşovean de pe aceeaşi scenă a Teatrului „Sică Alexandrescu”. Doamna Stela Popescu va fi prezentă şi la evenimentul din 1 martie 2014, cu aceeaşi emoţie despre care ea însăşi a mărturisit că o încearcă de fiecare dată când apare în faţa publicului. Luminiţa Dobrescu, prima câştigătoare româncă a trofeului Festivalului (în 1969, cu melodia „Of, inimioară!”) va trezi amintiri frumoase celor care au urmărit-o cu sufletul la gură, la debutul său. Mini-recitaluri vor susţine sâmbătă seară şi Corina Chiriac – deţinătoarea „Cerbului de bronz” din 1971 – şi trupa Proconsul – câştigătoarea ediţiei din 2001 a Festivalului.

Primăvara aduce la TVR 2, din 1 martie, cel mai interesant şi incitant mix de programe în care emisiunile şi documentarele în premieră absolută se alătură noilor sezoane ale programe de succes de la TVR 2, precum şi tronsoanelor de filme şi spectacole pentru toate gusturile.

Galeria vedetelor postului TVR 2 se îmbogăţeşte şi ea, cu nume sonore, cu greutate şi recunoaştere unanimă în lumea publicistică, jurnalistică sau artistică din România. Astfel, TVR 2 este unul dintre puţinele posturi tv care se poate lăuda cu o ofertă de o asemenea anvergură, aducând în grila sa noi personalităţi precum: Ion Cristoiu, Mircea Dinescu, Florin Iaru (enumeraţi în ordine alfabetică).

Noile producţii din grila de TVR 2 intră în emisie de Mărţişor şi continuă în zilele următoare, astfel: Mistere şi conspiraţii – cu Florin Iaru, din 1 martie, în fiecare sâmbătă, de la ora 19.00, Omul cu chitara – cu Ducu Bertzi, din 2 martie, în fiecare duminică, de la ora 16.00, Om cu carte – cu Ion Cristoiu, din 4 martie, în fiecare marţi de la ora 21.10, De la Dinescu… citire – cu Mircea Dinescu, din 5 martie, în fiecare miercuri de la ora 20.10.

O altă noutate care intră în grila TVR 2 este ciclul de documentare „360° GEO” care poate fi urmărit în premieră absolută, exclusiv la TVR 2, din 3 martie (în fiecare zi de luni până vineri).

Tot din 1 martie, oferta cinematografică la TVR 2 se îmbogăţeşte considerabil, cinefilii având zile tematice diverse. Astfel, luni este seara filmului de artă, joi este Telecinemateca, vineri sunt programate filme pentru întreaga familie, sâmbăta sunt filme de Oscar, iar duminica rămâne, în continuare, dedicată exclusiv filmului românesc. Referitor la noile seriale, la TVR 2 va debuta producţia canadiană „Trandafirii sălbatici”, o saga a două familii încleştate într-o luptă acerbă pentru supravieţuire, ce va putea fi urmărită, din 5 martie, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 16.00.

Seara de luni rămâne în continuare dedicată teatrului, la TVR 2 fiind programate, de la ora 20.10, spectacole în premieră.

Acestor noutăţi li se adaugă emisiunile consacrate, de succes ale TVR 2, care revin în grilă cu noi sezoane. Este vorba de D’ale lu’ Mitică (în fiecare duminică de la ora 17.00), Destine ca-n filme (cu Iuliana Marciuc – în fiecare marţi, de la ora 20.10), Ferma (în fiecare duminică de la ora 9.00), Pescar hoinar (în fiecare duminică de la ora 13.00), Natură şi sănătate (în fiecare duminică de la ora 13.30), Deportaţii (în fiecare luni de la ora 17.00), Memorialul durerii (în fiecare sâmbătă de la ora 16.00), Academicienii (cu Ioan Cărmăzan – în fiecare duminică de la ora 19.00), 5 minute de istorie (cu Adrian Cioroianu – în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 15.50).